Odloučeni zjara přehled
Mary Westmacott (p)
Pod pseudonymem Mary Westmacott série
Pozoruhodný psychologický román královny detektivek z roku 1944, příběh o ochotě pohlédnout na sebe sama, přiznat si životní chyby a vykročit ze svého stínu. Joan Scudamoreová se vrací z Británie do Iráku. V Londýně se postarala o nemocnou dceru a nyní míří zpět za manželem. Na cestování je zvyklá, ne však na dlouhé, nedobrovolné odloučení ode všech, které miluje. Její vlak zůstane nečekaně odstaven a Joan musí strávit nějakou dobu v malé ubytovně daleko od vší civilizace. Izolace a nečinnost ji přinutí k rekapitulaci svého dosavadního života. Čím hlouběji se noří do analýzy vztahů s manželem, dětmi, přáteli, do hodnocení všech činů i omylů, jichž se vůči nim dopustila, tím bolestnější obraz jí samé před ní vystupuje. A tím naléhavěji se vynořuje i otázka, co s tímto poznáním udělat.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2019 , Ikar (ČR)Originální název:
Absent in the Spring, 1944
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odloučeni zjara. Přihlašte se a napište ho.
Nikdy bych neřekla, že Agatha dokáže psát i takhle. Tenhle příběh mě opravdu dostal. Musím ale říct, že hlavní hrdinku jsem nemohla ani vystát. Chudák její rodina.
Tohle je sakra jiná káva než Nedokončený portrét (který jsem nedokončila... tedy nedočetla). Zastavení v poušti, existenciální okamžik v životě ženy, cvičení v sebeklamu, co bychom si počali bez laskavosti? a světová katastrofa za dveřmi. Obyčejný život - a vylíčený tak napínavě...
Knižní novinky (40. týden)
29.09.2019
Kniha Odloučeni zjara v seznamech
psychologické romány autobiografické prvky
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Dobré, opravdu dobré. Bezpochyby vedené vlastní zkušeností a díky tomu s uvěřitelným a očekávatelným koncem.
Ač se to tak z jednostranného pohledu může jevit, ve skutečnosti zde nejsou žádné černé a bílé postavy, žádní pachatelé a oběti. I ostatní postavy mají své vnitřní světy, své viny a selhání, jen o nich nevíme. Z konfrontace s pouští by nikdo nevyšel jako světec. Ani nikdo z nás, čtenářů. :-)
Mě tedy kniha přivedla k zamyšlení nad tím, v čem já obelhávám sama sebe... Třeba abych nemusela udělat věc, která je potenciálně konplikovaná a nepříjemná (leč prospěla by mému vývoji), sama sebe přesvědčím, že tak, jak to je teď, je to nejlepší. Kdo z vás to zná?