Odnes můj žal přehled

Odnes můj žal
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522538/bmid_odnes-muj-zal-hDE-522538.jpg 5 19 19

Soubor reportáží zachycuje osudy lidí poznamenaných válkou na Ukrajině. Autorka začala na knize pracovat hned po 24. únoru 2022 a poslední zaznamenané události se odehrávají v únoru 2023. Prostřednictvím rozhovorů, formálně prostých, nicméně lidsky velmi silných, uvádí čtenáře doslova do středu dění: do prožívání těch, které válka bezprostředně zasáhla. Navštěvuje různá místa i prostředí a dává nahlédnout do myšlení i cítění rozličných lidských povah. Čtyřiadvacet epizod, jejichž počet Gordějevová symbolicky zvolila podle osudného únorového data ruského vpádu, začíná na rusko-estonské hranici a obloukem se vrací tamtéž, mezitím však čtenáře provede řadou míst a uprchlických osudů – od Berlína přes Vratislav či Brno až po Moskvu.... celý text

Literatura faktu Válečné Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Maraton

Унеси ты моё горе, 2023

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odnes můj žal. Přihlašte se a napište ho.

petrarka72
03.10.2024 5 z 5

Bolestné, srdceryvné čtení. Gordějevová je přímou následovnicí Alexijevičové. Obratně líčí ruskou "speciální operaci" ze všech možných úhlů pohledu, přes nepřikrášlované rozhovory a konkrétní příběhy, ve vší nepochopitelnosti, absurditě a smrtonosnosti. Česká stopa (návštěva debaty v brněnské Huse na provázku) lehce bizarní.

RomanaSV
19.09.2024 5 z 5

Skvělé, silné! Každý by si měl tuhle knihu přečíst. Ještě teď to ve mně rezonuje.

Lejdina
20.04.2024

Nejsilnější kniha, kterou jsem kdy četla. zařadila bych ji do povinné školní četby.

Kniha Odnes můj žal v seznamech

reportáže uprchlíci válka na Ukrajině (2022 - )

Autorovy knížky

2023  97%Odnes můj žal