Odvaha být přehled
Paul Tillich
V knize Odvaha být Tillich předkládá brilantní fenomenologii úzkosti a odvahy. Chápe je nikoli jako skutečnosti etické, nýbrž ontologické: úzkost prožívám tehdy, je-li ohroženo mé bytí, a odvaha znamená schopnost potvrzovat vlastní bytí navzdory ohrožení. Tillich ukazuje, že již od antiky je člověk vystaven trojí existenciální úzkosti: před osudem a smrtí, před prázdnotou a nesmyslností a před vinou a zatracením. Radikalizace těchto úzkostí v moderní době se podle Tillicha podílela na vzniku nových kulturně společenských jevů – komunistického a fašistického kolektivismu a kapitalistického konformismu –, v nichž člověk nachází odvahu být jen jako součást většího celku. Proti takové odvaze klade Tillich existencialistickou odvahu být jako individuum, která však svou poslední jistotu může čerpat pouze v „absolutní víře“, očištěné od teistických představ o Bohu: „Odvaha být má kořeny v tom Bohu, který se objevuje, když Bůh zmizel v úzkosti pochybování.“... celý text
Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 2004 , Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK)Originální název:
The Courage to Be, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odvaha být. Přihlašte se a napište ho.
Výborná kniha na pomezí filosofie, psychologie a teologie.
Slavný evangelický teolog Tillich v ní skvěle popisuje úzkost člověka v dnešní době (rok 1952, ale jeho popis tehdejší společnosti sedí dnes snad ještě více) i v minulosti a cesty, jak se s ní člověk v různých dobách vypořádával.
Doporučuji každému, kdo se zamýšlí nad otázkou nesmyslnosti světa a života a hledá odvahu být a nespokojí se s jednoduchými odpověďmi.
„Člověk může dojít jistoty ohledně své vlastní existence jedině poté, co přestane zakládat svou důvěru na sobě samém.“
„Je možné říci, že odvaha být je odvahou přijmout sebe samého jako přijatého navzdory své nepřijatelnosti. Není nutné připomínat teologů, že toto je pravý význam pavlovsko-luterské nauky o „ospravedlnění skrze víru“ (nauky, která ve svém původním znění, přestala být srozumitelná i pro studenty teologie). Je však potřeba teologům i duchovním připomenout, že v boji s úzkostí před vinou, jak jej vede psychoterapie, si myšlenka přijetí získala tolik pozornosti a nabyla takového významu, jakému se v reformaci těšily výrazy „odpuštění hříchů“ nebo „ospravedlnění skrze víru“. Přijmout přijetí navzdory své nepřijatelnosti tvoří základ odvahy důvěry.“
Kniha Odvaha být v seznamech
2004 | Odvaha být |
2014 | Otřásání základů |
1990 | Biblické náboženství a ontologie |
1997 | Lidské tázání po nepodmíněném |
2009 | Systematická teológia |
Toto je jedna z tých kníh, ktorá si žiada kľud a čas. Plnohodnotné pochopenie (či aspoň čiastočné) nie je možné rýchlym prelistovaním alebo s časovým handicapom. V koncepte je dominujúca ontologická filozofia s jemným presahom do psychológie a teológie. Myslím, že som často cítil Fromma, Frankla či Junga. Každopádne teória troch typov úzkosti: úzkosť zo smrti, z prázdnoty a pred vinou je rovnako zaujímavá ako teória troch osobnostných orientácií: 1. odvaha participácie - odvaha byť súčasť, 2. odvaha individualizácie - odvaha byť individuum, 3. odvaha transcendencie - odvaha prijať prijatie.