Odysseja přehled
Homér
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Dobrodružné Poezie
Vydáno: 1873 , Jan NedvídekOriginální název:
Ὀδύσσεια, -720
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odysseja. Přihlašte se a napište ho.

Půl roku jsem se s přestávkami a útěky k jiným knihám prokousával první půlkou a druhou přečetl za dva dny. Četl jsem překlad Vladimíra Šrámka z roku 1940, kupodivu vcelku dobře vstřebatelný (samozřejmě je jeho jazyk stále diametrálně odlišný od dnešní tvorby). Doslov Jana Kalivody vysvětluje spoustu detailů formy a přináší zajímavou otázku samotého autorství...
Knižní novinky (27. 11. - 4. 12.)
26.11.2012
Ocenění knihy (1)
1927 -
Státní cena za literaturu
(Otmaru Vaňornému za překlad)
Kniha Odysseja v seznamech
v Mé knihovně | 328x |
antika putování antická literatura eposy Odysseus hrdinské eposy starověké Řecko říše mrtvých, podsvětíAutorovy další knížky
1980 | ![]() |
1984 | ![]() |
1968 | ![]() |
1959 | ![]() |
1923 | ![]() |
(SPOILER) Bájné Řecko… plné bohů... hrůzostrašných monster... a Odyssea. Nejchytřejšího lišáka ve středozemním moři! Mazanost byla dost potřebná neboť na moři strávil celých 10 let. Teď si ale pojďme
říci jak se tato poezie čte.
Odyssea je dosti jednoduchý příběh. Hrdina nedobrovolně cestuje od nebezpečí k nebezpečí, přičemž se snaží konečně vrátit do Ithaky. Ale Poseidon s ním má jiné plány. Zatímco se ale Odysseus vzpírá osudu, na Ithace je vše jiné. Palác je obsazen nápadníky ucházející se o ruku jeho manželky Penelope, přičemž tak trošku rabují zásoby a baví se. Když se Odysseus konečně navrátí do Ithaky (v půlce knihy) převleče se za tuláka a pomocí lsti se dostane do paláce a… nápadníky tak trošku všechny povraždí. A k tomu pár desítek služek, které s nápadníky spali, no co už to je náš Odysseus :)
Byla poezie zajímavá a zábavná? Víceméně ano, vše je, jak může být očekáváno, zastaralé, pořád se ale jedná o srozumitelný příběh hrdiny kde hrdiny, vše jasně rozdělené na ty zlé a na ty dobré. Tak trošku pohádka pro dospělé.
Hodnotím 90/100 :-)