Ofélie už je taková přehled
Marie Racquel
Ofélie Rojasová je v posledním ročníku střední školy, čeká ji maturita a nástup na univerzitu. Je vášnivou pěstitelkou růží, má hezký vztah s rodiči, baví se s partou kamarádů a jako většinu dívek v jejím věku ji zajímá druhé pohlaví. Pořád je do někoho zamilovaná, a všichni kolem si z ní proto utahují. Jednoho dne si ale uvědomí, že víc než na kluky pořád víc a víc myslí na spolužačku Talii Sanchezovou. Ofélie začíná pochybovat o tom, kdo vlastně je. Čeká ji nelehký úkol - musí přehodnotit svoji představu o sobě, přestat naplňovat očekávání svých nejbližších i sebe samotné, a přijít na to, jaká doopravdy je.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2023 , #booklabOriginální název:
Ophelia After All, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ofélie už je taková. Přihlašte se a napište ho.
Na titul jsem si brousila zuby už, když vyšel v aj. Rozhodně po dočtení chápu, proč v zahraničí sklidil tolik pozitivních reakcí. Je to nádherný příběh o hledaní sama sebe, což se mi na tom líbilo hodně, protože vetšina YA věci je mířeno hlavně na milostnou linku.
2,5 hvězdičky. Líbilo se mi zkoumání queerness, které představovalo queer postavy z celého spektra, stejně jako rozmanitost v příběhu. Také jsem nikdy nečetla o kubánsko-americké hlavní hrdince, takže to bylo jedinečné, i když nemohu mluvit o kvalitě příběhu.
Ale nevím, jestli je to jen tím, že vyrůstám z YA nebo co, ale tato kniha mě většinou nudila. Bylo to v podstatě celé přátelské drama o maturitním plese (kdo s kým jde atd... Doslova, kdybych měla popsat střed této knihy, tak to bylo skoro ono) s velmi malým dějem, který mi nic nepředal. Necítila žádnou spojitost s postavami a většinu knihy jsem přelétla.
Opravdu jsem se na tuto knihu těšila, ale jsem docela zklamaná :( i když jsem pravděpodobně v menšině!! Pokud vás tato kniha zajímá, běžte si ji vybrat a podpořte debutujícího queer autora!
Kniha Ofélie už je taková v seznamech
Asi nechápu, proč je kniha tak oceňovaná, ale nejspíš je teď moderní psát o lgbtq tématech :) místy mě to bavilo, místy jsem přeskakovala. Na víkend dobrý