Oheň na Měsíci přehled
Norman Mailer
Románová reportáž o historickém letu Apolla 11 a přistání prvních lidí na Měsíci je prokládána psychologickými, filozofickými i společensko-kritickými úvahami o smyslu průzkumu vesmíru a kritikou současné americké společnosti. Jde také o zevrubnou studii tří kosmonautů, kteří se vydali dobýt vesmír a kterých autor zbavuje aureoly hrdinů a ukazuje je jako živé bytosti. Zachycuje i miniportréty představitelů NASA a celé širší pozadí výpravy; zachycuje přípravu letu, jeho průběh, přistání na Měsíci a návrat na Zem.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1981 , OdeonOriginální název:
Of a Fire on the Moon, 1970
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oheň na Měsíci. Přihlašte se a napište ho.
Dve knihy v jednej a tá jedna plná autorových úvah sa mi ťažko čítala, čo by nebol až taký problém, keby ma to zaujímalo. Ale to teda bohužiaľ vôbec. Tá druhá, majúca priamy súvis s výletom, tá bola super.
O moc viac už sa na tému pristánia na Mesiaci napísať nedalo; jak po technickej stránke, tak po ľudskej, v tejto rovine sa jedná o naozaj prepracované dielo. Na druhú stranu je to klasický Mailer, čiže prvých 80% knihy smrteľná nuda, než sa dopracuje k päťhviezdičkovému finále. Od vydania nás delí polstoročie technologického pokroku, kniha však zostarla viac vo filozofickej rovine. Dnes už by všetkú tú astrológiu + myšlienky typu “hippies stratili auru” nikto seriózny na papier nedal.
Kniha Oheň na Měsíci v seznamech
Měsíc americká literatura reportáže cesty na Měsíc Apollo 11 Neil Armstrong, 1930-2012
1986 | Nazí a mrtví |
1992 | Katova píseň |
1990 | Americký sen |
2005 | Duch děvky I. |
2010 | Duch děvky |
Dozvěděl jsem se hodně o tom, co prožila (myslela, cítila, doufala ...) v červenci roku 1969 postava nazvaná Vodnář, narozená 31.ledna, několikrát ženatá a celkově skvělá. Tedy sám pan autor. O ostatních záležitostech včetně dobytí Měsíce jsem se dočetl poněkud méně. Obráceně by to bylo podle mého názoru zajímavější.