Ohněm a mečem 2 přehled
Henryk Sienkiewicz
Druhá část monumentálního románu z polských dějin, pojednávající o jedné z nejdivočejších epoch polského království. Historická próza polského nositele Nobelovy ceny Henryka Sienkiewicze. V románu Ohněm a mečem před sebou nemáme pouze barvitou fresku barokní Ukrajiny a Polska v čase kozáckého povstání, ale předně strhující příběh o statečnosti, hrdosti, odvaze, přátelství i nepřátelství - a hlavně o lásce dvou rytířů, polského šlechtice a kozáckého atamana, k jediné dívce... Henryk Sienkiewicz byl mistrovský vypravěč se smyslem pro zobrazení doby, pro nenásilný patos, upřímnou citovost i pro humor. Svou slavnou historickou trilogii, z níž je Ohněm a mečem první, na ostatních nezávislou, knihou, psal pro „povzbuzení srdcí", jak se sám vyjádřil. A přestože se osudy hrdinů románu Ohněm a mečem odvíjejí na pozadí jedné z nejkrvavějších válek v Polsku a na Ukrajině sedmnáctého století, autorův záměr povzbudit čtenáře se zdařil. Sienkiewiczův romanticky laděný příběh můžeme číst pro radost.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2003 , AkcentOriginální název:
Ogniem i mieczem, 1884
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ohněm a mečem 2. Přihlašte se a napište ho.
Tak čo... kto už vyskúšal knižný recept, chlieb s pavučinou?:D:D:D Možno predstavuje lepšiu alternatívu za súčasné predražené živočíšne maslo. A pavučina je ešte zdarma v ponuke a prístupná aj v dobe karantény!
Zato pán Sienkiewicz má zmysel pre humor a to vždy poteší!
Historický dobrodružný epos o udatných polských rytířích rubajících ukrajinské kozácké rebely a Tatary snese porovnání snad jen s Dumosovými Třemi mušketýři, ba co více pro svou syrovost a že nejde pro uťatou hlavu daleko Sienkiewicz vítězí v souboji králů dobrodružných románů. Oběť jednoho z hlavních hrdinů na konci románu mi utkví dlouho v paměti. Nejoblíbenější postavou byl mi vychytralý a statečný pan Zagloba. Neváhejte tedy a pusťte se do čtení plné udatných rytířů a urozených panen, protože nic lepšího v žánru napsáno nebylo.
Kniha Ohněm a mečem 2 v seznamech
Polsko kozáci Ukrajina Polsko-litevská unie
1990 | Quo vadis |
1988 | Pouští a pralesem |
1986 | Ohněm a mečem |
1988 | Potopa |
1995 | Pan Wolodyjowski |
Pokračování historického románu boje Poláků proti nepřátelům.