Okno do věčnosti přehled
Alexandr Trifonovič Tvardovskij
Výbor z drobné lyriky jednoho z nejvýznamnějších sovětských básníků přináší kromě několika málo básní z autorovy poslední tvorby ukázky z poezie let válečných, z let padesátých i šedesátých.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Okno do věčnosti. Přihlašte se a napište ho.
Na tuto knihu jsem narazila úplnou náhodou a rozhodla jsem se ji přečíst po tom, co jsem se dočetla, že Tvardovskij je (nebo alespoň býval) považován za jednoho z největších básníků éry SSSR, hned po Majakovském. Pravdou je, že jsem se trošičku děsila, odkud na mě vybafne nějaký ten Stalin, pracující lid a jiná a další příznačně socialistická témata...ale říkala jsem si, že odložit to můžu vždycky. Kupodivu se tak nestalo a popravdě řečeno se mi tato sbírka opravdu líbila. K mému údivu se jedná především o zajímavé básně inspirované autorovými vzpomínkami na válku či o básně plné úvah o lidském životě. Pro mě opravdu milé překvapení, básně jsou dobře srozumitelné, avšak ne triviální a pro zajímavost určitě stojí za to najít si pár minut a knížku přečíst.
Kniha Okno do věčnosti v seznamech
1976 | Pieseň lásky |
1987 | Na křídlech revoluce |
1951 | Voják Ťorkin |
1973 | Okno do věčnosti |
1961 | Lyrika |
Přečteno za několik desítek minut, básně o válce, přírodě a ještě něčem co jsem nepochopil. Básničky nejsou můj šálek kávy, takže se mi to nechce ani hodnotit. Jistě to někoho osloví, ale jsou poplatné době.