Oliver Cromwell přehled

Oliver Cromwell
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208183/bmid_oliver-cromwell-208183.jpg 2 3 3

Monografie úvodem líčí Cromwellovo mládí, jeho šlechtické rodinné prostředí a puritánskou výchovu, jež jej poznamenala na celý život. Poté popisuje jeho činnost v parlamentu, boje parlamentu s royalisty a Skoty, jichž se zúčastnil posléze jako velitel střetnutí s levellery, jeho diktátorskou moc lorda protektora, ústavní zákony-kompilaci, které prosadil a nakonec jeho stáří, v němž se jeho režim začal hroutit. V druhé části je jednak otištěn výbor z Cromwellovy korespondence a projevů, jednak ohlasy a názory na Cromwella.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oliver Cromwell. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

braunerova
04.05.2019 4 z 5

Cromwell byl zajímavá osobnost, profesor Hroch je erudovaný autor a životopis se četl dobře. Druhou půlku knihy tvoří Cromwellovy dopisy a názory osobností na něj.

"Slovo revoluce je téměř stejně staré jako evropská kultura. Tisíci ústy popliváno i velebeno zůstává dodnes v povědomí jedněch přízrakem a postrachem, v povědomí jiných nejkrásnějším květem dějin a jedinou jejich nadějí."

Kniha vyšla v roce 1968 a tak je ušetřena povinné dávky komunistické ideologie. Jen na závěr musel autor přidat názory marxistických historiků, které uvedl povzdechem: Co může ke cromwellovskému obrazu dodat historik socialistické země našich dnů?

"Cromwell sehrál pokrokovou úlohu tím, že potlačil starý prohnilý absolutistický řád."
Velká sovětská encyklopedie


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Oliver Cromwell v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených6x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit3x