Olžin příběh přehled
Stephanie Williams
Olga Junterová se narodila v létě roku 1900 ve vzdálené obchodní stanici obklopené nehostinnou stepí jižní Sibiře… Jako nejmladší z pěti dětí prožívala šťastné dětství, ale brzy se na ulicích ozvala vřava povstání a Olga, stále ještě školačka, byla vtažena do chaosu ruské revoluce když pomáhala svým bratrům v zoufalém boji nejprve při ochraně města před bolševiky a pak proti brutálnímu regionálnímu veliteli bělogvardějců. Došlo ke kruté tragédii a kvůli ceně vypsané na její hlavu musela Olga uprchnout, aby si zachránila život. V devatenácti letech, sama a jen s několika rubíny zašitými ve spodničce, uprchla nejprve do Vladivostoku a pak do severní Číny. Už nikdy znovu nespatřila svou rodinu na Sibiři. Pro ruskou dívku bez finančních prostředků byla Čína těžkým místem exilu, ale Olga přežila, vdala se za Angličana a společně začali vychovávat dceru v rušném severním městě Tiensin. V roce 1937 však zaútočili Japonci a Olga podruhé v životě ztratila domov. Olžin příběh je historií útěku z pohodlí rodiny do teroru revoluce a na nebezpečné cesty. Jde o dramatické a hluboce dojímavé vyprávění o obyčejné ženě obdařené neobyčejnou houževnatostí a zatažené do nejpustošivějších událostí minulého století.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2009 , JotaOriginální název:
Olga´s Story, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Olžin příběh. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavé, docela podrobné. Překvapil mě popis života bohatých obyvatel Sibiře na začátku minulého století. Kniha je poučná, doplněná rodokmenem i mapkou. Četla se mi však špatně, má velmi malé písmo. Můj zrak už to nezvládá a e-kniha dle mých zjištění zřejmě neexistuje.
Olžin příběh byl před lety mojí první knihou na téma útěků z Ruska před bolševiky. Od té doby jsem takových knih přečetla docela dost, ale příběh Olgy je pro mne pořád tím nejlepším. Na moje doporučení si jej přečetli snad všichni z naší velké rodiny.
Olga byla děvče s velikou odvahou a silnou vůlí. Dokázala překonat veliké překážky a dospět v ženu neobyčejně silnou a zásadovou.
Jedno poděkování patří autorce za moc pěkné zpracování Olžina životního příběhu. Druhé poděkování patří překladateli, protože kvalitní překlad dělá příběh dobrým a čtivým.
Kniha Olžin příběh v seznamech
v Mé knihovně | 11x |
Skutečné příběhy ze života jsou již řadu let pro mě tím nejoblíbenějším žánrem. Když je čtu, jsem schopen i prominout, že to někdy nebývají až takové literární skvosty, V těchto knihách jde hlavně o příběh samotný. Je asi logické, že většina těch knižně zpracovaných příběhů, jsou příběhy dramatické, nelehké a leckdy i kruté. Tento Olžin příběh, dle mne, k literárním skvostům patří. Je to obsáhlá sága ze života v oblastech nám dosti vzdálených, odehrávající se v počátcích minulého století. Líbí se mi, že autorka bez obalu popisuje svůj náhled na tehdejší události. Tedy mimo jiné třeba nijak nedémonizuje bělogvardějce. To je docela neobvyklý jev. Závěr. Tahle kniha rozhodně stojí za přečtení. Je to vybočení z běžné tvorby.