Opatství Northanger přehled
Jane Austen
V mondénních anglických lázních Bath bývaly v době Jane Austenové mladé slečny uváděny do společnosti, aby se obrousily a pod dohledem matinek získaly žádoucí partii. Hrdinkou příběhu je Catherine, dcera venkovského faráře, upřímné, bezelstné, radostné stvoření, které se v nezvyklém prostředí vedle vítaných radovánek setká i s nejednou nástrahou. Ačkoliv má hlavu popletenou hrůzostrašnými gotickými romány, tehdejší oblíbenou dívčí četbou, a často vidí i v úkazech zcela běžných romantické drama, nakonec jí bystrý rozum ukáže správnou cestu a s milou Catherine – jak jinak – všechno dopadne šťastně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opatství Northanger. Přihlašte se a napište ho.
Na začátek musím přiznat, že jsem nepokrytá obdivovatelka Jane Austenové a nedokázala bych na její dílo napsat nic špatného, i kdyby do knihy napsala jen začátek a konec. Takže i když mi některé pasáže přišly třeba trošku zdlouhavější, vem to čert...bylo to prostě zase skvělé a nelituji ani jediné minuty, kterou jsem nad knížkou strávila.
Příjemná oddychovka, kterou jsem přečetla takřka na jeden zátah. Je zajímavé sledovat, jak lidé, aby unikli realitě a také každodenní nudě, navazují povrchní přátelství a předstírají. Jak je pro slušný život důležité mít určité finanční zázemí.
Kniha mě bavila a Jane Austenová mě asi nemůže zklamat. Přesto je mým favoritem Pýcha a předsudek a Rozum a cit.
Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)
15.05.2022
Knižní novinky (9. týden)
28.02.2021
Kniha Opatství Northanger v seznamech
v Přečtených | 1 868x |
láska zfilmováno anglická literatura romantika lázně georgiánská Anglie gotické romány regentská Anglie klasická literatura
2007 | Emma |
1996 | Rozum a cit |
2007 | Opatství Northanger |
2009 | Sanditon |
2006 | Mansfieldské panství |
Osvěžující, milé, vtipné a moc mě bavila autorčina reflexe a kritika tehdejší společnosti.
Příjemné audiozpracovaní můj zážitek jen umocnilo.