Opona přehled

Opona
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24496/bmid_opona.jpg 5 558 558

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opona. Přihlašte se a napište ho.

knizninadsenec
26.08.2024 5 z 5

Dokonalé a překvapivé od začátku do konce.

Příběh byl tak dokonale zamotaný, že jsem nebyla schopna s jistotou odhadnout na X, po kterém Poirot šel a věděl, kdo to je, kdežto Hastings ne. Mohl to být kdokoliv. Tentokrát však Poirot ošálil i Hastingse, ale to mu vyzradil, až na konci v dopise.

Poirot je starý a nemocný muž a proto chce, aby byl Hastings jeho očima a ušima, ale tomu mnohé uniká a vlastně je i součástí toho, co se děje. Nedivím se, bylo to opravdu dokonalé. Také tento příběh ukazuje, jak slova jiných/diskuse mohou člověka ovlivnit v jeho jednání/uvažovaní, ponouknout ho.

Každopádně, je zde více pokusů. Vše je vysvětleno opět na konci, formou dopisu od Poirota.
A musím říci, že mě to rozuzlení velmi překvapilo v několika bodech. Hlavního podezřelého/viníka jsem měla za podezřelého, jen jsem nechápala, jak to udělal, když nemohl a svým způsobem neudělal. Nedávalo to smysl, když vždy s někým byl. A ostatní to opravdu udělali. Je to prostě zvláštní způsob, jak to dělal.

Příběh je vyprávěný z pohledu Hastingse. Je zde mnoho zajímavých postav, kde vyplyne ze situace nebo je řečen motiv, pro který daný zločin spáchat mohli. I když v jednom případě mě nenapadlo, že by to mohl plánovat jiný z páru, pro svůj vlastní osobní důvod a ono se to trochu vymklo.

Celkově byl příběh velmi čtivý, zajímavý, správně zamotaný, do poslední chvíle není vše jasné. Myslím, že určitě minimálně jedním vysvětlením skutků budete překvapeni, protože to zkrátka nečekáte. S jistou víte jen to, co si myslí Hastings, že vidí/skyší a co mu řekne Poirot...

Příběh se mi velmi líbil. Za sebe doporučuji :).

sgjoli
11.08.2024 5 z 5

Tomuto dílu jsem se dlouho vyhýbala proto, že je to poslední poirotovka, co Agatha Christie napsala. A já věděla že mi bude po dokončení knihy smutno, protože ať už ty knihy s Poirotem čtete v jakémkoliv pořadí, je tahle kniha jakýmsi "sbohem", které Poirotovi dáváte. A jo, byla jsem smutná.
Přitom musím říct, že jsem si tenhle příběh vlastně dost užila. Autorka tu uzavírá pomyslný kruh, kdy první kniha s Poirotem se odehrává na zámku Styles a tímto posledním dílem se zase na Styles zase vrací. A mne to prostě bavilo.
Zápletka samotná byla skvělá, a i když jsem měla určitá tušení, co a jak v příběhu autorka vymyslela, stejně jsem neodhadla všechno. A ten závěr byl neuvěřitelný.
Kapitán Hastings by až do poslední chvíle takový ten skoro až ťuňťa, jak ho známe, ale přitom pořád hodný a takový jako dobrák, zatímco vychytralý Poirot převezl všechny - až do poslední chvíle měl vlastně svým způsobem navrch, jak to bylo vždycky.
Poslouchala jsem to jako audioknihu v podání skvělého Jaromíra Meduny, který Poirotovi propůjčil svůj hlas v seriálu s Davidem Suchetem. A bylo to výborné.
Po doposlouchání na mne padla jakási melancholie. Byť ještě nemám přečtené/naposlouchané všechny díly s Poirotem, je to prostě takové smutné, že tohle je prostě ten poslední díl.
Nakonec hodnotím plným počtem, skvělý příběh, spousta vzpomínek na první díl Záhada na zámku Styles, pocit melancholie, ale přitom jsem si to užila, a skvělý narátor audioknihy.

dennictenar
18.07.2024 5 z 5

Poirot je moje srdcovka a myslím, že jsem četla většinu knih, kde se jeho postava objevuje. Tuto knihu jsem nedočetla. Nechci se s postavou Poirota rozloučit, takže to ani nedočtu.

Desetkrát a dost, Příchuť zla a další knižní novinky (42. týden)

15.10.2023

Kniha Opona v seznamech