Opona přehled

Opona
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488174/bmid_opona-l6G-488174.jpg 4 133 133

Román Opona je existenciální dystopií s prvky mysteriózního thrilleru. Hlavní hrdina — úspěšný majitel firmy zabývající se umělou inteligencí — si objedná rodinný zájezd do doby nejtužšího stalinismu, aby svou dceru vyléčil z jejího levičáctví. Pořádající agentura slibuje zažít 50. léta, tedy politické procesy, kolektivizaci zemědělství, otrockou dřinu v dolech i budovatelské divadelní hry. Enkláva diktatury leží v městečku kdesi na východě, obydleném pouze najatými herci a komparsisty. Hra na minulost se však postupně vyostřuje a z městečka se stává past. Vyprávění plné absurdity, sarkasmu a zvratů vyvolává otázky: Kam je člověk ochoten totalitě ustoupit? Co je schopen obětovat pro vlastní přežití? A nakolik vůbec touží po svobodě? Opona v sobě spojuje silný příběh se závažným tématem a kořením je jemně dávkovaný vtip. Opona je druhou knihou Ondřeje Hübla. Debutoval povídkami Hod mrtvou labutí (2018) s originálními příběhy i smyslem pro černý humor.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opona. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

Janek
29.04.2024 4 z 5

Ondřej Hübl má beze sporu originální nápady, Oponu jsem si užila ještě víc než Hod mrtvou labutí. Sylisticky mi to zkrátka sedlo - v jednoduchosti je krása, umění vyjádřit problmém jednoduše a udeřit hřebíček na hlavičku nelze autorovi upřít. Bavilo mě, že nešlo jen o kritiku minulého režimu, ale objevovaly se i kritické narážky na součanost. Knize bych vytkla jen dvě věci: je příliž znát, že jde o přepracovaný scénář, a závěr se mi zdá k velké škodě zbytečně překombinovaný.

čtenářka76
13.03.2024 4 z 5

Kniha mě bavila, připomněla mi film Hra s Douglasem. Kniha se dobře četla, děj se odehrával občas jinak, než jsem očekávala, takže milé překvapení. Jen ten konec mi přišel rychle ukončený. Možná by to ještě něco chtělo. Dávám 4* Těším se na autorovu prvotinu.


pepe837
25.12.2023 4 z 5

Skvělá audiokniha,skvěle namluvena,jen ten závěr mi přijde nějak nedotažen.Škoda.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Poslední Mona Lisa a další knižní novinky (12. týden)

21.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Opona v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených163x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených9x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst83x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech1x