Oranžová je nová černá - Můj rok v ženské věznici přehled
Piper Kerman
Piper Kermanová si užívá fajn kariéru, fungující vztah se svým přítelem a milující rodinu. Málokdy si vzpomene na svůj dávný lesbický románek s pašeračkou drog, které před deseti lety pomohla převézt jeden kufřík. Kufřík plný peněz z drogových obchodů. Minulost ji však přesto nečekaně dožene. Po odsouzení na patnáct měsíců je vzdělaná a slušňácká Piper převezena do neslavného federálního nápravného zařízení v Danbury ve státě Connecticut a stává se číslem 11187–424, jedním z milionů bezejmenných, které pohltil americký trestní systém. V prostředí plném přísných pravidel a drsných vězeňských manýrů si musí Piper zajistit své místo a vyrovnat se se situací, na kterou nikdo z nás nemůže být připravený.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2014 , CosmopolisOriginální název:
Orange Is The New Black - My Year in a Women’s Prison, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oranžová je nová černá - Můj rok v ženské věznici. Přihlašte se a napište ho.
Jak už zde bylo zmíněno, kniha má se seriálem jen pramálo společného. Bohužel seriál byl za mě o hodně lepší, kniha byla taková plytká a vlastně chvílema i bez emocí, sice tam ty emoce byly popsány, ale někde se to ztratilo a nedokázalo to doputovat až ke mě. Americký soudní systém je pro mě záhadou a chvílemi jsem si říkal, že i celkem nesmysl. Prostředí věznice velmi zvláštní, ale oukej. Pokud seriál milujete asi není potřeba knihu číst, nicméně, pokud si chcete doplnit informace o skutečné předloze, tak prosím. Neurazí, ale ani nenadchne.
Bohužel jsem před přečtením viděla seriál, čímž jsem z knihy byla dosti zklamaná. Bylo to takové... Nijaké. Nějaký příběh tam je, ovšem na knihu, potažmo na seriál je prostě slabý. Seriál pobaví, kniha zklame.
Kniha Oranžová je nová černá - Můj rok v ženské věznici v seznamech
Do knihy jsem se taky pustila až po seriálu a i když jsem věděla, že se seriál knihou spíš jen inspiroval, tak tohle mi přišlo docela slabé. Asi jsem čekala trošku větší drama, ale nepřišlo mi, že by Piper prošla něčím tak moc zásadním, aby to bylo nutné zpracovat do knihy. Přišlo mi to takové nijaké, jak dějem, tak postavami i zpracováním. I v seriálu mi Piper moc nesedla, ale tam to vyrovnávaly vedlejší postavy. Tady je ještě větší slepice a naivka. Zkrátka dost nevýrazný průměr.