Orbis Sensualium Pictus přehled
Jan Amos Komenský
Po více než dvaceti letech opět vychází jedinečné dílo Jana Amose Komenského – ORBIS SENSUALIUM PICTUS (Svět v obrazech), které by nemělo chybět v žádné rodinné i školní knihovně. Jedná se o výbor z Komenského jazykové encyklopedie, která v době svého vydání natolik předběhla dobu, že ještě v následujících staletích – u nás až do počátku minulého století – sloužila jako živá učební pomůcka pro výuku jazyků. Aktuální vydání připravil kolektiv odborníků pod vedením doc. PhDr. Naděždy Kvítkové, CSc. a doplnil jej obsáhlým úvodem a komentářem k dílu. Nové vydání obsahuje původní latinské texty a je nově doplněno paralelními překlady do současné češtiny, němčiny, angličtiny a ruštiny. Neméně důležitou součástí knihy je i obrazová část, která reprodukuje původní dřevoryty z několika historických vydání a snaží se tak netradičním způsobem srovnat i vývoj obrazové kultury dané doby. Dárkové vydání spisu Jana Amose Komenského v pevné vazbě, s luxusním přebalovým papírem a reliéfní ražbou na titulu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Orbis Sensualium Pictus. Přihlašte se a napište ho.
![Obrázkář Obrázkář](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/433322/m_obrazkar-65cd4a0b316e0.jpg?v=1707952651)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Komenského dílo Orbis Pictus aneb Svět v obrazích je dílo dobové, ale zároveň bezpochyby nadčasové.
Doprovázeno názornými půvabnými dřevoryty přináší obraz světa viditelného i neviditelného, chápaného vzdělaným moudrým mužem doby barokní.
V knize, kterou mnozí odborníci označují za nejslavnější učebnici jazyků všech dob je možné najít mnoho dobrého a inspirativního i pro naše 21. století. A teď ještě dva kratičké citáty:
,,Škola jest dílna, kde se mladistvé duše ctnosti vyučují." ( z hesla Škola)
,,Pilný žák se podobá včelám, jež z rozmanitých květů snášejí med do svého úlu." (z hesla Pilnost)
Kniha Orbis Sensualium Pictus v seznamech
v Mé knihovně | 25x |
1955 | ![]() |
1972 | ![]() |
2007 | ![]() |
1930 | ![]() |
1942 | ![]() |
Čestne priznávam, toto som od slova do slova nečítala (ale kto áno, že? a fakt by ma zaujímal užívateľ, čo si to pridal do výzvy "přečteno za jediný den", to musí byť čitateľský Emil Zátopek, inak si to vysvetliť nedokážem), ale listujem ho veľmi rada... Patrí k dedičstvu po nebohom dedkovi a mám naozaj krásne, staré vydanie, ktoré dýcha všetkým, čo by tá kniha mala podľa mňa mať. Teší ma, že zaujala aj deti, keď sa o nej učili v škole a boli hrdé, že to máme doma, predčítali sme si rozličné heslá, prezerali stránky. So všetkou úctou ju potom vyberiem i pred vnúčatami. Nádherné dedičstvo!