Osamělá holubice přehled

Osamělá holubice
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544497/bmid_osamela-holubice.jpg 5 186 186

Velkolepý román o soumraku amerického Západu. Osamělá holubice Larryho Mc­Murtryho je Pulitzerovou ce­nou oceněná klasika, milostný příběh, dobrodružství a hraničářský epos, ale také největší román, jaký byl kdy napsán o poslední vzdorující divočině Ameriky. Děj románu se odehrává na konci 19. století a vypráví dobro­družný příběh honáků dobyt­ka putujících z Texasu na sever do Montany. Vyprávění se sou­středí na dva přátele: Augusta McCrae a W. F. Calla, bývalé vojáky, kteří se na stará kolena živí obchodem s dobytkem. Pro Guse, Calla a ostatní, kteří se k cestě na sever připojí, je puto­vání s dobytkem nejen odváž­ným a možná i bláznivým pod­nikem, ale stává se i symbolem amerických snů o Západě. Vydejte se do zaprášeného texaského městečka Osamělá holubice a setkejte se s nezapo­menutelnou sestavou hrdinů a psanců, děvek a dam, indiá­nů a osadníků. Bohatě auten­tická, nádherně napsaná, vždy dramatická kniha Osamělá ho­lubice vás rozesměje i rozpláče.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: audiokniha , Jota

Lonesome Dove, 1986

Interpreti: Ladislav Běhůnek

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osamělá holubice. Přihlašte se a napište ho.

esma
28.11.2024 4 z 5

Příběh z historie Spojených států v půlce 19. století ze začátku osídlování Montany. V té době se v naši staré Evropě narodil Franz Liszt, Jules Verne a L. N. Tolstoj, v rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Luis Pasteur zvítězil nad vzteklinou, Napoleon utrpěl u Waterloo drtivou porážku… Představa, že někdo vezme koně a tisícovku dobytka z horkem nedýchatelného Texasu a s několika honáky a stopaři se rozhodne jenom na základě jediné ústní informace najít nové živobytí v krajině, kde se lépe dýchá a jsou tam lepší pastviny... pouhých 3300 km … přes Oklahomu, Kansas, Nebrasku a Wyoming až do bájné Montany… wow. Samozřejmě je jejich putování okořeněno mnoha událostmi, jelikož počasí, geografické podmínky a sem-tam i nějaký zloduch kladly na cestovatele hodně vysoké nároky a neobešlo se to bez ztrát. Nelze opomenout ani na strach z indiánů, kdy nešlo jen o boje s nimi, ale také setkání s indiány vyhublými a zuboženými, kteří umírali hlady. Jejich hlavním zdrojem bílkovin byly bizoni a američtí kongresmani je nařídili zákonem plošně zabíjet. Wiki napověděla, že v té době byl jejich počet odhadován na 60 milionů, ale postupně se z nich stala ohrožená zvířata. Víme, že důvodem byla půda, tu chtěl bílý muž. Indiánská otázka ale není stěžejním tématem knížky.
Hlavní postavy jsou krásně vyprofilované, nechybí ani postavy ženské, byť jejich příběh není zrovna z červené knihovny, celkově jde o 900 stran a i při tom rozsahu je čtenář udržován v napětí.

David8usch
04.11.2024 5 z 5

Zatím pro mě první kniha od autora, ale rozhodně ne poslední;)
Kdyby to bylo možné, přečetl bych knihu v jednom kuse, jak mě příběh a postavy zaujali.

Vendes
03.11.2024 5 z 5

Velkolepé i prosté, úsměvné i smutné. Nemyslela jsem si, že mě to chytí, ale po delší době mě kniha opravdu strhla a unášela.
Woodrow mě zklamal, že to nedokázal.

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023

Ocenění knihy (1)

1986 - Pulitzerova cena (Beletrie)

Kniha Osamělá holubice v seznamech