Osamělý poutník přehled
Jack Kerouac
Povídkový soubor Osamělý poutník je jakýmsi koncentrovaným výtažkem z Jacka Kerouaca. Svůj život na cestě po Spojených státech, Mexiku, Maroku i po Evropě zaznamenává v kratších a sevřenějších, „ukázněnějších" příbězích. Najdeme v nich zážitky z mexické koridy, sledované pod vlivem opia, ze samoty v zasněžených horách, z Paříže, kde je tak snadné se zamilovat, z nočního New Yorku i sluncem rozpáleného Tangeru.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2004 , ArgoOriginální název:
Lonesome Traveler, 1960
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osamělý poutník. Přihlašte se a napište ho.
Kniha kúpená v antikvariáte, bo som zrazu zatúžil čítať od Kerouaca viac. Mal som z nej spočiatku zmiešané pocity, no postupom času som začal nachádzať to, čo mám na jeho tvorbe rád.
Vodopády slov chŕli v každej vete, ktorá je nekonečná ako všetky ostatné. Každá má v sebe obrazy, čo u iných autorov vyplnia celé kapitoly. Pri čítaní týchto poviedok vnímam všetkými zmyslami. Cítim vône i pachy úzkych prašných uličiek, počujem rachot prechádzajúcich vlakov i virvar nočných lokálov, ako aj šum stromov v nočnom tichu. Vidím popraskanú, slnkom vysušenú zem zasypanú prachom. Plavím sa parníkom po mori vdychujúc jeho vlhkosť, ktorá však nezaženie sucho v hrdle po prehýrených nociach, uprostred dusnej pary v kuchyni a vlhkosti vechťov zmiešanej s ostrým pachom potu. Túlam sa ulicami z putyky do putyky, mením bufety, bistrá, okienka a pulty nálevní, míňam stratené existencie, prízraky noci i dňa.
Ako všetky knihy, ktoré som doteraz čítal. K dokonalosti jej chýba už len málo - vypustiť niektoré poviedky (nabudúce to dám bez nich a verím, že budem viac ako nadšený).
výrobna kniha povídek od beatnika Jack Kerouac která jak jsme zvykli se zase odehrává na cestách
Sezona pomsty, Vyrytá znamení a další knižní novinky (47. týden)
17.11.2024
Kniha Osamělý poutník v seznamech
povídky americká literatura USA (Spojené státy americké) Beat generation, beatnici Mexiko Maroko proud vědomíČást díla
Americký tulák na ústupu
Čuňata mořský kuchyně
Mexický feláhové
Newyorské scény
1960
Přístavní mola noci bez domova
2005 | Na cestě |
1984 | Mag |
2008 | Dharmoví tuláci |
2005 | Andělé zoufalství |
2009 | A hroši se uvařili ve svých nádržích |
Ta lehkost Kerouacova stylu překvapuje. Stejně jako užívání lexika z nejrůznějších vrstev jazyka. Buddhistické „satori“ tu stojí vedle lahodně hovorového „baštit“. Kerouac vyniká magickým popisem atmosféry, kdy od drobných detailů přechází k obecným metaforickým obrazům a úvahám. Pěna na vařící se kávě se mění v obraz smrků na hladině jezera, které „směřují svými špičkami do nekonečna“. Jednou je zajímavě "urban" a projdete se s ním městem od podzemky až do nejoblíbenějším podniků (Newyorské scény), jindy s ním strávíte několik nocí na vrcholku opuštěné hory jako požární hlídka (Na vrcholku hory). Po přečtení tohodle popisu samoty o to víc pobaví, když zjistíte, že to Kerouac ve skutečnosti nedal, spakoval se dřív a pelášil zpátky k mámě a mezi lidi, až se mu za patama prášilo.