Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček přehled
Gyles Daubeney Brandreth
Oscar Wilde série
1. díl >
Londýn, 1889. Oscar Wilde, oslavovaný básník, dramatik a velký vypravěč, je literární senzací svého věku. Celá Evropa mu leží u nohou. Když však nalezne zohavené tělo šestnáctiletého chlapce, bizarně naaranžované v pokoji zalitém pouze světlem svíček, rozhodne se vraždu objasnit. Za pomoci spisovatelského kolegy Arthura C. Doylea se pouští do rozplétání záhadných okolností smrti nešťastného hocha. Díky své slávě a výřečnosti dokáže proniknout do nejrůznějších míst, jaká jen může viktoriánský Londýn nabídnout: honosných salónů pro nejvyšší společnost, do bohémských ateliérů i do brlohů, kde přebývají velmi pochybné existence. Avšak dříve, než se pátrání dobere nějakých jasných výsledků, vrah sprovodí ze světa další oběť a dá najevo, že ve svém hrůzném počínání hodlá pokračovat… Oscar Wilde a vraždy za svitu svíček je napínavý detektivní příběh, v němž paralelně poznáváme i skrytý svět Oscara Wildea – jeho složité manželství i neobvyklé přátelské vztahy s významnými osobnostmi té doby. Na každém kroku nás pochopitelně provází proslulý Wildeův břitký humor a sarkasmus, a tak lze říct, že svižný a překvapivý závěr je už jen třešinkou na dortu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2011 , DominoOriginální název:
Oscar Wilde and the Candlelight Murders, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček. Přihlašte se a napište ho.
Začátek mě docela chytl prostředím i zápletkou, ale prostřední část nějak až příliš zpomalila, takže jsem se chvílemi nudila. Detektiv holmesovského typu, ale řešení zápletky podle mne příliš průhledné, vraha jsem uhodla v polovině knihy.
Celkem vkusné retro. Lehký humor, poučení, pomalé tempo. Tak akorát, když je venku pětatřicet ve stínu.
„Život je noční můra, která člověku brání usnout.“
Kniha Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček v seznamech
2011 | Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček |
2012 | Oscar Wilde & Kruh smrti |
2007 | Charles & Camilla |
2006 | Philip a Alžběta |
2014 | 7 tajemství štěstí |
Fiktivní příběh se skutečnými postavami. Oscar Wilde ovlivněný Doylovými příběhy o Sherlocku Holmesovi se "holmesovským" způsobem pouští do vyšetřování vraždy svého přítele. Děj se rozbíhá opravdu hodně pomalu (většinu knihy tvoří dialogy), aby alespoň ke konci získal svižnější tempo. Rozuzlení je pak dost překvapivé.
Čtení oddechové, celkem příjemné. Dlouho to vypadalo jen na 3*, konec to však trochu pozvedl.