Osení přehled
Colette (p)
Colettin románek dvou dospívajících dětí, zasazený do rámce krásné přímořské krajiny, bývá často srovnáván se starobylým příběhem o Dafnisovi a Chloé. Hrdinové Vinka a Fil jsou v Colettině podání nejen zamilovanou dvojicí, ale reprezentují plně mladé lidi z konce 19. století.
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 1961 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Le Blé en herbe, 1923
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osení. Přihlašte se a napište ho.
Zde autorka popisuje romantiku 19.století, jak má vypadat, jaká má vlastně být a pak to celé originálně vylíčí. A použije přiměřeně době - na svých postavách.
Téma pokory, žiarlivosti, vášne i úprimnej lásky na pozadí príbehu plného duševného a telesného zmätku v čase dospievania dvoch ľudí, Vinky a Filipa, poznajúcich sa už od detstva.
Kniha Osení v seznamech
láska milostné romány francouzská literatura dospívání
1961 | Osení |
1993 | Tulačka |
1969 | Claudine v škole / Claudine v Paríži |
1973 | Kočka / Duo |
1972 | Miláčik |
Není nad starou dobrou písničku o lásce. Fil a Vinka se znaj od kolíbky a maj nakročeno ke svatbě. Akorát jsou ještě nedospělí, Vince je 15, nemá ještě narostlý ty věci, se kterejma si kluci rádi hrajou a navíc říká, že musej tak čtyři roky počkat, než se vezmou.
Jenže Filovi přeletí před obličejem zkušená dámička, a to je pak jako když čmelákovi mávnete před ksichtem kvítkem jetele. Čmelák se taky neuhlídá a smočí sosák.
Je to útlá knížečka na odpoledne ke kafi o tom jak dva dospívaj a kaši pomáhá vykydat někdo třetí.