Oskar Schindler: legenda a fakta přehled
Jitka Gruntová
Zevrubná dokumentární studie o německém průmyslníkovi a špionovi. Autorka se snaží o objektivní pohled na muže, který proslul jako zachránce Židů v době 2. světové války. Snáší množství dokumentárního materiálu, z něhož si čtenář může utvořit lepší představu o pravděpodobném několikanásobném špionovi, který používal Židy jako levnou pracovní sílu. S blížícím se koncem války však počítal i s budoucností a jeho výběr zachráněných vězňů se zaměřil na vlivné a bohaté osoby. Autorka zachovává striktně objektivní hledisko, její práce je však současně velmi čtivá a zajímavá.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oskar Schindler: legenda a fakta. Přihlašte se a napište ho.
Rozhodně doporučuji tuhle knihu přečíst, protože se vám otevřou oči. Schindler nebyl hrdina, všechno dělal, jen pro svoji osobní potřebu peněz. Zase a jen peníze, kolem, kterých se svět točí. Žádná romantická pohádka o šlechetném německém podnikateli.
Chcete vědět pravdu o Oskarovi, tak hned šáhněte po této publikaci. Shit od Spielberga nechte klidně puštěný na Nově, skutečnost je totiž vytištěná. Oskar nebyl žádný lidumil ani altruista, ostatně to ukázal už během třicátých let v tehdejším Československu, kdy zde pobýval jako tajný agent Abwehru. Čsl. četník, který jej za tuto protistátní činnost, ještě před počátkem války, zatýkal, byl po zásluze po okupaci odměněn rekreací v koncentračním táboře ve kterém posléze zahynul. Schindler byl mnoho let zapáleným nacistou a členem strany, to ostatně dokládá i fakt, že jeho velkým přítelem byl i samotný Amon Göth velitel tábora v Plaszówě. Nachází se zde mnoho zajímavých a přelomových informací, které rozhodně v oskarovém snímku nikdy nenajdete.
Kniha Oskar Schindler: legenda a fakta v seznamech
Židé druhá světová válka (1939–1945) Oskar Schindler záchrana lidí
1997 | Oskar Schindler: legenda a fakta |
2008 | Málo známé zločiny - SD ve východních Čechách |
2000 | Tragédie výsadku Gustava Schneidera |
2019 | Smrt v týlu nepřítele |
2018 | Boj o hranici |
Veľmi pekne spracované, na mňa to pôsobilo veľmi objektivne a presne takto si tú dobu predstavujem aj ja.
Schindler bol prosto človek svojej doby. A jemu a aj mnohým iným išlo viac o vlastný prospech ako o altruizmus. Nepekných skutkov mal na svedomí dosť.