Osudy dobrého vojáka Švejka přehled

Osudy dobrého vojáka Švejka
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120259/osudy-dobreho-vojaka-svejka-120259.jpg 4 1436 1436

Každá česká umělecká generace, která se chce duchovně osamostatnit, by si měla nalézt svůj vlastní pohled na ústřední dílo naší literatury, Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Nový zorný úhel překvapivě po dlouhá léta scházel, snad proto, že kresby Josefa Lady se všeobecně považovaly za klasické a tudíž nedotknutelné. Nová edice nejčastěji vydávaného českého literárního díla je proto příjemným překvapením. Čtenáře jistě potěší padesáti vynikajícími moderními kresbami Karla Klose, které posunují geniální Haškovu klasiku na úroveň dneška. ... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka. Přihlašte se a napište ho.

Josh
07.01.2025 4 z 5

Kdo z Čechů by neznal Švejka? No, kdo nezná zjistí, že je "naší" krve :-)) V podání pana Hrušínského byl prostě dokonalost sama a pan Hašek musel být nadšený, protože to švejkovství, které v nás viděl se dostalo nesmazatelně na plátno... Moje seznámení se Švejkem bylo však dřívější - loutkový film, už v dětství. No, mám mít ideály, že dnešní děti, resp. mládež ví o existenci Švejka alespoň něco?

hetzerjoke
08.12.2024 5 z 5

Švejk je skvělý, mnohem lepší než často srovnávaná Hlava 22. Nekonečná studnice (s)prostonárodních mouder, příhod a hospodských průpovídek; to v první řadě. Protiválečná satira, dělající si legraci z rakouského vojenského schéma a pestré škály blbosti jejích důstojníků; to v v druhé, podprahové řadě. A naposledy zemitá a výstižná sonda do tradiční české mentality, o kterou je sice v tom moři byrokracie, maloměšťáctví a tuposti poslední dobou těžké zavadit, ale kterou každý zná a miluje.

boxas
13.10.2024 5 z 5

V určitých nepravidelných intervalech se k této knize celé roky vracím. Teď nejčastěji v podání Jana Wericha v audio verzi. A pokaždé mi to zvedne náladu. Takže doporučuji především na studený, deštivý podzim, čili právě teď. :-)

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024

Ještě jsme se nepotkali, Pod hladinou a další knižní novinky (33. týden)

13.08.2023

Každé přiznání ztěžuje zapírání a navopak.

Jestli vede někoho policejní strážník odpověděl Švejk je to těžký moment v životě lidským.

Kniha Osudy dobrého vojáka Švejka v seznamech

v Přečtených2 208x