Osudy dobrého vojáka Švejka 2. díl přehled
Jaroslav Hašek
S obrázky Josefa Lady. ...Nás všechny bila válka kyji do hlavy, když jsme psali,seděla nám v týle a srážela nám čela až na papír, a dovedli-li jsme se vzpřímiti, dělo se to jen s napětím vší vůle i svalstva. Hašek neměl potřebí válku v sobě přemáhati a vítěziti nad ní. Stál nad ní již od samého počátku. On se jí smál. Dovede se jí smáti celé i v podrobnostech, jako by to nebylo více než opilá tahanice v žižkovské krčmě. k schopnosti takto se dívati jest jistě potřebí notné dávky švejkovství a - řeknu hned slovo, jehož jsem chtěl užíti až později - jest k tomu jistě potřebí kusa geniálního idiotství, ale čest člověku, který to dokázal. Výsledky mluví.A výsledkem jsou Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, jedna z nejlepších knih, které kdy byly v Čechách napsány. IVAN OLBRACHT ROKU 1921... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka 2. díl. Přihlašte se a napište ho.
Druhý díl se mi zdál trošku slabší. V díle nejde kritika a satira tak do hloubky jako v díle prvním. Už tu nejsou mrazivé scény. Celkově je kniha zaměřená téměř výhradně na armádu a příhody z ní, byť podtitul "Na frontě" je vzhledem k ději přehnaný, snad leda až na úplném konci... Tak to ale u dalších dílů bývá a celkově je pokračování Švejka stále vynikající kniha.
Ano, cesta do Budějic je boží :). A pak pár nekorektně vtipných rasově motivovaných hlášek :), ale už se našlo více hluchých míst.
Kniha Osudy dobrého vojáka Švejka 2. díl v seznamech
Druhý díl je méně humorný než první a jsou místa, kdy se, dle mého, jen jedná o plytkou nadsázku, namísto dobré ironie. Nicméně je to stále hodně dobrá kniha, jen znatelně prostčí myšlenek a „ironických parodií“. V kontextu oddechovek stále skvělé.