Osudy dobrého vojáka Švejka. Díl 2, Na frontě přehled

Osudy dobrého vojáka Švejka. Díl 2, Na frontě
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153457/bmid_osudy-dobreho-vojaka-svejka-dil-2-n-65f772ee9e41c.jpg 4 204 204

„Švejk je rozlehlé mistrovské dílo české satiry, typ výrazně záporný, nebezpečný rakouské monarchii. Švejk je zrozenec lidový, ne národní hrdina, ale kus ulice, která správně tuší, co přijít má a jak je dobré podlamovat všecko staré, aby to nové přišlo co nejdříve a co nejbezpečněji. Švejk je typ malého českého člověka, který neprošel velikou politickou zkušeností a uvědomovací školou továrny, ale „má v krvi“ vědomí, že „je něco shnilého ve státě dánském“ a že „tohle nevydrží“. Jeho švejkování je nejprve osobní obrana proti šílenství imperialismu: ale zakrátko tato obrana přechází v útok. Švejk svou parodií na poslušnost a svým lidovým vtipem rozkládá namáhavě sestrojovaný mysticismus reakční moci, červotočivě vrtá v reakčním řádu a docela aktivně – i když ne vždy zcela uvědoměle – pomáhá bourat to, co bylo postaveno na základech útlaku a nesvobody.“ (Julius Fučík.) Podle rukopisu upr. Zdena Ančík. 16. vyd., v Práci 3. vyd.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka. Díl 2, Na frontě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

cziss
20.10.2023 4 z 5

Druhý díl se mi zdál trošku slabší. V díle nejde kritika a satira tak do hloubky jako v díle prvním. Už tu nejsou mrazivé scény. Celkově je kniha zaměřená téměř výhradně na armádu a příhody z ní, byť podtitul "Na frontě" je vzhledem k ději přehnaný, snad leda až na úplném konci... Tak to ale u dalších dílů bývá a celkově je pokračování Švejka stále vynikající kniha.

Janadvorackova
12.10.2023 4 z 5

Ano, cesta do Budějic je boží :). A pak pár nekorektně vtipných rasově motivovaných hlášek :), ale už se našlo více hluchých míst.


Kopta
16.09.2023 5 z 5

Ujíždíme zde trochu z mých zajetých konceptů, ale stále jsou zde pasáže, které mě totálně ničí. Klasika české literatury, která pokračuje v nejlepším směru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osudy dobrého vojáka Švejka. Díl 2, Na frontě v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených351x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených17x
v Knihotéce169x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit1x