Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I., II. přehled
Jaroslav Hašek
"Švejk je rozlehlé mistrovské dílo české satiry, typ výrazně záporný, nebezpečný rakouské monarchii. Švejk je zrozenec lidový, ne národní hrdina, ale kus ulice, která správně tuší, co přijít má a jak je dobré podlamovat všecko staré, aby to nové přišlo co nejdříve a co nejbezpečněji. Švejk je typ malého českého člověka, který neprošel velikou politickou zkušeností a uvědomovací školou továrny, ale "má v krvi" vědomí, že "je něco shnilého ve státě dánském" a že "tohle nevydrží". Jeho švejkování je nejprve osobní obrana proti šílenství imperialistů; ale zakrátko tato obrana přechází v útok. Švejk svou parodií na poslušnost a svým lidovým vtipem rozkládá namáhavě sestrojovaný mysticismus reakční moci, červotočivě vrtá v reakčním řádu a docela aktivně - i když ne vždy zcela uvědoměle - pomáhá bourat to, co bylo postaveno na základech útlaku a nesvobody." (Julius Fučík.)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I., II.. Přihlašte se a napište ho.
O Švejkovi byla napsána kvanta, takže těžko k tomu dodávat něco nového. Je to typ knihy, která se Vám buď bude líbit, nebo tomu nepřijdete na chuť, což se dá chápat, je to repetitivní a ne moc dějové, ale na druhou stranu je to jedinečný výtvor plný příběhů dotažených do absurdity. A není asi jiné prostředí než válka, kde by se absurdita vyjímala víc.
Kniha Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I., II. v seznamech
v Mé knihovně | 337x |
Pídila jsem se po knize, která vyšla v roce 1923, kdy se narodili mí rodiče. A ejhle, nemusela jsem chodit daleko, je to kniha, která je známá celému národu. Četla jsem ji, už je to delší doba a vytáhla jsem ji z knihovny pro osvěžení některých pasáží. Kdo by neznal Švejka ? Tento český voják z lidu oblečený do rakouské uniformy se vyznává ze své poslušnosti z lásky k nadřízeným oficírům, ovšem podtext je ironický a ujišťování věrnosti groteskní. Švejk horlivě plní nesmyslné rozkazy a příkazy, směšně opakuje běžné fráze, zdůrazňuje tím svou hloupost, ale ve své podstatě zrcadlí hloupost společenského systému. Autostylizuje se do úředně uznaného blba a při tom přechází do satirického útoku proti všemu, co odporuje lidskému rozumu. Je to snad jediný válečný román, u kterého jsem se zasmála. Klasika.