Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I. – IV. přehled
Jaroslav Hašek
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I. – IV.. Přihlašte se a napište ho.
Švejk je skvělý, mnohem lepší než často srovnávaná Hlava 22. Nekonečná studnice (s)prostonárodních mouder, příhod a hospodských průpovídek; to v první řadě. Protiválečná satira, dělající si legraci z rakouského vojenského schéma a pestré škály blbosti jejích důstojníků; to v v druhé, podprahové řadě. A naposledy zemitá a výstižná sonda do tradiční české mentality, o kterou je sice v tom moři byrokracie, maloměšťáctví a tuposti poslední dobou těžké zavadit, ale kterou každý zná a miluje.
V určitých nepravidelných intervalech se k této knize celé roky vracím. Teď nejčastěji v podání Jana Wericha v audio verzi. A pokaždé mi to zvedne náladu. Takže doporučuji především na studený, deštivý podzim, čili právě teď. :-)
Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)
03.03.2024
Ještě jsme se nepotkali, Pod hladinou a další knižní novinky (33. týden)
13.08.2023
„Každé přiznání ztěžuje zapírání a navopak.“
„Jestli vede někoho policejní strážník odpověděl Švejk je to těžký moment v životě lidským.“
Kniha Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I. – IV. v seznamech
v Přečtených | 2 207x |
Kdo z Čechů by neznal Švejka? No, kdo nezná zjistí, že je "naší" krve :-)) V podání pana Hrušínského byl prostě dokonalost sama a pan Hašek musel být nadšený, protože to švejkovství, které v nás viděl se dostalo nesmazatelně na plátno... Moje seznámení se Švejkem bylo však dřívější - loutkový film, už v dětství. No, mám mít ideály, že dnešní děti, resp. mládež ví o existenci Švejka alespoň něco?