Osvětim - Příběh mého přežití přehled
Sam Pivnik
Sam Pivnik byl jedním z posledních přeživších ze světa, který již neexistuje. Celkem čtrnáctkrát se ho pokusili zabít, ale díky štěstí, své fyzické síle a odhodlání nezemřít všechno přestál a mohl vyprávět svůj výjimečný životní příběh. V roce 1939, když mu bylo třináct let, jeho život navždy změnila nacistická invaze do Polska. Přežil dvě ghetta vybudovaná v jeho rodném městě Bedzinu a měsíce v nechvalně známém Rampkommandu v Osvětimi, kde byli vězni odváděni buď k vchodu do tábora, nebo do plynu. Po této trýznivé zkušenosti byl poslán na práci do těžebního tábora ve Fürstengrube. Mohl zemřít i během „pochodu smrti“, který jej zavedl na západ, když se Třetí říše hroutila. A byl jen jedním z mála lidí, kteří přeplavali do bezpečí, když Royal Air Force potopila v roce 1945 loď Cap Arcona, která v té době sloužila jako vězení. Svůj životní příběh, pravdivou historii svého přežití, i když bylo jen málo pravděpodobné, vyprávěl Sam Pivnik teprve až krátce po dosažení osmdesátky. Zanechal nám tak neuvěřitelný příběh lidského utrpení i odhodlání žít…... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2020 , VíkendOriginální název:
Survivor: Auschwitz, the Death March and my Fight for Freedom, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osvětim - Příběh mého přežití. Přihlašte se a napište ho.
Co k takové knize říct.. Obdivuji každého jednoho člověka, který si tím prošel a ještě o tom dokázal vyprávět v knize. Jak říká sám Sam Pivnik : "Přežil jsem peklo Osvětimi, pochod smrti i potopení lodi Cap Arcona". Je to velice těžké čtení, ale je potřeba aby jsme si připomínaly tyhle hrůzy a byli vděční za život, který žijeme. Byť se nám může zdát že není dokonalý a právě v tuhle chvíli si vzpomeňte na Sama Pivnika a na všechny ostatní co takové možnosti neměli a přesto se dokázali žít "normální" život.
Kniha vypráví příběh Sama Pivnika, který žil za války v Němci obsazeném Polsku. Prošel si ghettem a následně Osvětimí, pochodem smrti, zažil i bombardování lodi Cap Arcona. Přišel o většinu rodiny. Je neuvěřitelné, že to vše přežil a dokázal se následně v životě začlenit a svůj příběh vyprávět. Kniha je na čtení náročná, protože věci, které prožil jsou opravdu hrozné a představa, že je někdo někomu dobrovolně dělal je šílená. Každopádně lidem, kteří již mají o holocaustu něco načteno, rozhodně doporučuji.
Knižní novinky (28. týden)
05.07.2020
Kniha Osvětim - Příběh mého přežití v seznamech
Sam Pivnik líčí své dětství v Polsku, začátek války, polský antisemitismus, deportaci do Osvětimi v srpnu 1943, ztrátu rodičů a pěti sourozenců, práci na osvětimské rampě, v lednu 1944 se dostává do tábora Fürstengrube, kde byl uhelný důl. Přežil i pochod smrti, několikadenní cestu vlakem bez jídla a pití, kde docházelo i kanibalismu, nakonec si pár vězňů přivezl velitel na práci na rodinnou farmu, odkud měli být odvezeni na lodi Cap Arcona, kterou však Spojenci potopili. Na konci války docházelo i k takovým absurditám, kdy velitel vezme Sama na motorku a veze ho na ní. Sam má strach se ho při tom dotýkat. Dále vzpomíná na svůj život ve Velké Británii, pobyt v Palestině a účast v bojích za izraelskou nezávislost i na své poválečné cesty do Polska.