Otrantský zámek / Starý anglický baron / Vathek / Sicilský román přehled
Ann Radcliffe , Horace Walpole , Clara Reeve , William Thomas Beckford
Soubor prvních gotických románů, jimž dominuje Walpolův Otrantský zámek (1764). Příběh zasazený do středověké Itálie, v němž se ve zdech gotického hradu, v jeho podzemí i blízkém okolí naplňuje za pomoci nadpřirozených jevů záhadná věštba, že vláda v otrantském knížectví, až dozraje čas, přejde z moci nezákonného uchvatitele do rukou právoplatného dědice... Známé je též filmové zpracování J. Švankmajera. Uspořádal a předmluvu („Romány, ve kterých straší“) a doslov („Průkopníci gotického románu“) napsal Jaroslav Hornát.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1970 , OdeonOriginální název:
The Castle of Otranto / The Old English Baron / Vathek / A Sicilian Romance
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Otrantský zámek / Starý anglický baron / Vathek / Sicilský román. Přihlašte se a napište ho.
Předcházející komentáře knihu podrobně rozebírají, takže jen stručný pohled. Po knize jsem sáhla ze zvědavosti a pro doplnění vzdělání, protože pojem gotický román je mi známý od školních let a kdysi z četby knihy Záhady Udolfa. Ta se mi líbila moc a i z tohoto výběru se mi Sicilský román autorky líbil nejvíc. Vše je na dnešní dobu už hodně zastaralé a působí naivně, ale byl to zajímavý čtenářský zážitek.
V první knize z edice Anglický gotický román najdeme hned čtyři kousky najednou - a ten první je dílem, který položil základ celého žánru. Bohužel je to také ten nejstarší a tudíž pro moderního čtenáře nejhůř čitelný. Velice stroze a bez jakýchkoliv zbytečných popisů okolo sledujeme výjevy z Otrantského zámku. Následují však díla záživnější - z nich nejoriginálnější je Vathek, který do sbírky přinesl orientální prvky. Jinak je to taková jednoduchá romantika, plná tmavých chodeb, lesů a rodinných tajemství. Po přečtení je fajn si ještě pustit Otrantský zámek od Švankmajera.
42 nových eknih zdarma ke stažení (srpen)
25.08.2020
Kniha Otrantský zámek / Starý anglický baron / Vathek / Sicilský román v seznamech
Autoři knihy
anglická, 1764 - 1823 Horace Walpole
britská, 1717 - 1797 Clara Reeve
anglická, 1729 - 1807 William Thomas Beckford
anglická, 1760 - 1844
Hodně mě tato kniha zaujala, ikdyž to na mě někde působilo místy komicky, hlavně taková ta servilnost té doby, hlavně u Starého anglického barona, kde si všichni tak 15 poděkovali a dali nějakou poklonu, než se diskuse někam protáhla. Všechny 4 knihy mi přišly hodně silné a krásně ukazují odkaz té doby.