Dvojí věrnost přehled
Elizabeth Moon
Paksenarrion série
Druhá kniha volně navazující na Ovčákovu dceru pokračuje v líčení osudů dívky-žoldnéřky Paksenarrion. Ta opouští kumpanii vévody Phelana, s níž po tři léta prožívala všechny radosti i strasti žoldnéřského života, a vydává se zpět na sever. Je nyní volnou bojovnicí a musí se spoléhat především na sebe. Potkává řadu nových přátel i nepřátel a prožívá mnohá dobrodružství, mnohokrát musí ochránit sebe a své přátele se zbraní v ruce. Seznamuje se se stoupenci svatého Girda a posléze se připojuje k jejich skupině. Její idealismus, který ji stále ještě neopustil, ji zavede do Fin Paniru, centra Girdova řádu. Zde zdokonaluje své válečnické umění a naskýtá se jí možnost uplatnit se i jinak, než jako pouhý voják. Avšak úklady temných sil zničí její slibný postup a Paksenarrion je postavena před další osudové rozhodnutí a zkoušku. Druhý díl volné trilogie nijak nezaostává za prvním. Napínavý příběh, fantasy svět, který Elizabeth Moon stvořila, i věrně podané, autorce důvěrně známé, vojenské prostředí jistě poskytne čtenáři mnoho zábavy. Netradiční fantasy příběh zaujme každého, kdo má rád svižně plynoucí děj a realisticky vykreslené charaktery a prostředí.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2005 , BaronetOriginální název:
The Deed of Paksenarrion: Divided Allegiance, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dvojí věrnost. Přihlašte se a napište ho.
Ve druhé knize si Paks vyzkouší život mimo kumpanii. Naučí se spoustu nových věcí, pozná zajímavé lidi ( ne vždycky čestné), nové prostředí.... až se jednou dostane do Fin Paniru, zde by měl začít její dávný sen. Který si ze začátku náležitě užívá. Na konci knihy se s Paks, ale rozloučíme úplně v jiném duchu....Málo které oko zůstane suché.
Děj plyne rychle a nenudí zbytečnými popisy, takže vás vtáhne do sebe, jen se stačí začíst. Něco už vás donutí prožívat dobrodružné eskapády bojovnice Paksenarrion společně s ní a nezáleží na tom, zda jde o vysvobození sídla elfů, boje se skřety a jinými démony, hlavní je, že si to náležitě užijete.
Kniha se mi velice líbila a přiznám se, že jsem ji prožívala až příliš a závěr mi vyrazil dech. Vidět Paks v tom stavu mi vehnalo slzy do očí a srazilo do kolen. Čekala jsem vše možné, jelikož zlo se tu příliš neukazovalo, ale když se objeví, tak to stojí za to, jenže tohle bylo naprosto neočekávané.
Jde sice o fantasy, přesto však je napsané velmi realisticky, takže se nikdo během bitvy nevyhne zranění, meče je potřeba čistit od krve nepřátel, vojáci se potí atd. Autorka si pohrála s detaily, které dodávají postavám i příběhu na skutečnosti, proto se do všeho lépe vcítíte a lépe prožijete děj společně s postavami.
Vím, že nejde o nic velkolepého, přesto mě trilogie Paksenarrion naprosto uchvátila, a to hlavně svým příjemně nekomplikovaným dějem, který čas od času hodně překvapí a dokáže hlavní hrdince pořádně zatopit. Kniha je čtivá a všechno plyne lehkým tempem, jen bitky a souboje jsou rychlé a svým způsobem plné akce.
Kniha Dvojí věrnost v seznamech
2004 | Ovčákova dcera |
2005 | Rychlost temnoty |
2005 | Dvojí věrnost |
2006 | Zlatá přísaha |
Pokračování znamenité a čtivé fantasy s ženskou hlavní hrdinkou. Opravdu vřele doporučuji všem správným fantastům celou sérii k přečtení. Stojí za to ! Howgh.