Palečkův úsměv a pláč přehled
František Kubka
Historický román o rytíři Janu Palečkovi, šaškovi a příteli Jiřího z Poděbrad dává nahlédnout do vzrušené doby poloviny 15. stol. Autor líčí životní příběhy rytíře Jana Palečka, který byl společníkem a rádcem Jiřího z Poděbrad. Postava vyrůstá z tradičního pojetí králova šaška ve stoupence revolučních idejí pohusitských Čech.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Palečkův úsměv a pláč. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavé čtení, první část se mně líbila moc, Paleček prožívá dětství, první láska škola a cestování do Itálie. V druhé části už je u Jířího z Poděbrad a tam už je docela dost politiky a chvilku to vypadalo, jako když čtu učebnici dějepisu, proto jsem nedal pět hvězd. Jinak určitě doporučuji k přečtení :-)
Nějak jsem si nevěděla rady, jak příběh uchopit. Postava hlavního hrdiny stojí za pozornost: jeho vzdělání, moudrost, hlad po vědění a touha sloužit své zemi, to vše je velmi sympatické. Hůř jsem snášela ublížený bolestínský sentiment, jehož je kniha plná. A je ho tam tolik, že mne popuzoval a z původně příjemného, intimního příběhu dělal agitku poplatnou době svého vzniku a devalvující celou knihu.
Kniha Palečkův úsměv a pláč v seznamech
1980 | Karlštejnské vigilie |
1949 | Palečkův úsměv a pláč |
1974 | Říkali mu Ječmínek |
1974 | Ječmínkův návrat |
1941 | Božena Němcová |
Úsměv je fajn. Nad pláčem by člověk plakal, protože tolik neštěstí je na lidský život příliš.