Paměti přehled
Mikuláš Dačický z Heslova
Paměti renesančního satirického básníka a kronikáře Kutné Hory a předbělohorské a bělohorské doby navazují na kronikářské zápisy autorových předků z matčiny strany a na zápisy otcovy a zachycují současné události kutnohorské i mimokutnohorské. Cenný historický pramen, líčící mimo jiné i přípravy, souvislosti a průběh stavovského povstání z let 1618-1620, vypovídá o autorově vlastenectví, jeho objektivním úsudku a literárních vlohách, projevujících se formou gnómického úsloví v próze i ve verších.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti. Přihlašte se a napište ho.
je to kniha pamětí vzpomínající na život, politické udalosti, otázky náboženské aby se smířením boha nakonec zemřel.
Kniha Paměti v seznamech
Velice pěkný úvod Josefa Janáčka. Ze zápisů předků Mikuláše Dačického si čtenář oživí znalosti dějepisu. Nejpřínosnější jsou autorovy záznamy o aktuální kutnohorské politické, ekonomické a bezpečnostní situaci, doplněné zprávami ze společnosti a černou kronikou. A určitě stojí za to, obohatit si slovník některými staročeskými výrazy.