Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha druhá, Jinošství) přehled

Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha druhá, Jinošství)
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123208/bmid_pameti-ceskeho-krale-jirika-z-podeb-6pn-123208.jpg 4 9 9

Jeden z nejlepších českých historických románů 20.století, jehož autorem je nikoliv historik, ale český mistr detektivky, proslulý ústřední postavou kapitána Exnera. Podobně jako ve světové literatuře například A.Dumas, R Graves či M. Waltari zvolil Václav Erben formu fiktivních pamětí a stylizoval se do role jejich nálezce. Ve svém košatém a akčním vyprávění se soustředil na dobu Jiříkova mládí a vzestupu k moci za poručnictví všeho schopného intrikána Hynce Ptáčka z Pirkštejna. Jiřík je vykreslen jako typický politik renesance, schopný si poradit ve složitých poměrech tehdejších Čech. Druhý zcela samostatný díl.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha druhá, Jinošství). Přihlašte se a napište ho.

čef
12.03.2021 4 z 5

Hodně náročné historické čtení vyžadující velké soustředění i velké vědomosti o době po bitvě u Lipan. Autor dobu charakterizuje pomocí rozvleklých úvah, rozumbradování a dišputací na různá teologická, státnická, psychologická a intrikářská témata. Určitě nejsem ten, kdo tuto knihu zahazuje, ale velkou radost jsem z ní neměl. Možná kdybych poslouchal audioknihu nebo četl všechny 3 díly pohromadě, tak bych možná mohl svůj názor změnit.

růžestolistá
13.10.2020

Poručníkem Jiřího z Poděbrad nebyl ve skutečnosti v zobrazovaném období Hynce Ptáček z Pirkštejna. Byl jím Heralt z Kunštátu.

Kniha Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha druhá, Jinošství) v seznamech