Paměti kata Mydláře přehled
Josef Svátek
Výbor ze čtyřsvazkového cyklu J. Svátka Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze. Kati vždy patřili k rozporuplným, opomíjeným osobnostem české společnosti. Knížka barvitě popisuje nejen katovu každodenní rutinu (mučit, sekat, popravit), ale líčí i životní příběhy dvou katů, kata Mydláře a jeho syna, v Praze na přelomu 16. a 17. století. Rozevřete-li tuto knihu, nic vám nezůstane utajeno z krvavé práce v zájmu spravedlnosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti kata Mydláře. Přihlašte se a napište ho.
Čtení pro milovníky historických románů nabízí poučení o katovském řemesle, možná odporném a nelidském, nicméně v době lupičů a vrahů užitečném, byl to tehdejší způsob, jak se vypořádat s ničemy. Na pozadí rodinných příběhů kata otce, kata syna i jeho syna se seznamujeme s historickými událostmi, např. doba Rudolfa II., poprava českých pánů 21.6.1621, neustálé nebezpečí smrti - války, drancování.. poučné čtení.
Ze začátku jsem trochu bojoval se starou češtinou, ale nakonec jsem do vyprávění vklouzl jako do dobrého filmu. Autor se kupodivu nevyžívá v krvavých detailech, naopak se jim téměř vyhýbá. Až tak, že někomu může katovské řemeslo připadat něco jako truhlařina nebo práce mlynáře. Vlastně jde spíše o historickou kroniku trochu kříženou s červenou knihovnou než o paměti velmi výkonného kata.
Taky by mě zajímalo, jak moc jsou tyto příběhy autentické. Člověk by jim chtěl i věřit, ale pak se dočtete o tom, že když popravenému přiložili hlavu zpátky na krk, začal chodit a mluvit a tomu se mi nějak nechce věřit. Ale každopádně paměti určitě za přečtení stojí.
Kniha Paměti kata Mydláře v seznamech
v Mé knihovně | 293x |
2004 | Paměti kata Mydláře |
2005 | Paměti katovské rodiny Mydlářů 1. Z magistra medicíny pacholkem katovým |
2011 | Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze |
1940 | Anna z Kunštátu |
1940 | Pád rodu Smiřických |
Raději bych si vyposlechla nekrácenou verzi, leč bohužel od pana Svátka, vlastním pouze tento výbor ze čtyřsvazkového díla. Myslím si, že krácení příběhům hodně uškodilo, protože je to takové hodně strohé. Zároveň mohu srovnávat s knihou od pana Štorkána: Meč magistra medicíny. V tomto srovnání je dílo od pana Svátka o mnoho lepší a to také v této zkrácené verzi. Kniha je dále rozdělena na dvě části. Jednoznačně tou lepší je díl první, který nám přibližuje život kata Jana Mydláře. Jeho vyprávění sepsané do rodinné kroniky, nepostrádá napětí, z historického hlediska je poučné i když ne zcela přesné, ale především vyprávění působí zcela věrohodně. Což se již bohužel nedá říci o díle druhém, který sepsal jeho syn, který se jmenoval také Jan. Jeho Syn pojal vyprávění jako soupis svých vlastních úspěchů. Jsem si vědoma toho, že knihu sepsal pan Svátek jako román a nikoliv jako literaturu faktu a proto se nejspíš jedná pouze o můj pocit. Nicméně kniha na mě skutečně působí dojmem, jako kdyby jí sepisovali dva lidé. Nakonec to mohl být autorův záměr. Těžko říci. Audiokniha je přes své stáří, velmi dobře zpracována a opravdu velice dobře, až výtečně ji načetl pan Lubor Tokoš.