Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze. První díl přehled
Josef Svátek
Kat Mydlář série
1. díl >
Fascinující čtyřdílný historický román Josefa Svátka (1835 až 1897), novináře, historika a spisovatele, byl psán v letech 1886 až 1889. Díky překvapivě dobrým znalostem autora kniha popisuje do nejmenších detailů nejenom pověstné detaily mučení a poprav, které byly součástí katovského řemesla, ale i fungování společnosti ve staré Praze a v Čechách na konci šestnáctého a počátku sedmnáctého století. Josef Svátek byl velkým vlastencem a miloval vše české a jeho láska k češství se proto prolíná celým dílem. Román popisuje příběh mladého muže, který se následkem svého neuváženého rozhodnutí stane nejprve katových pacholkem a později katem, aniž by tušil, že ze vzniklé situace již není cesta ven. Protože je studentem medicíny a chytrým a vzdělaným mladíkem zároveň, dokáže situaci zvrátit ve svůj prospěch. Jako kat prožívá své první lásky, bojuje s kolegy a konkurencí, ožení se, má děti, získává přátele i nepřátele. Díky nevšedním literárním schopnostem autora, dokáže kniha dokonale navodit dobovou atmosféru a je velmi příjemným čtením, které potěší každého milovníka historie. Kniha je prvním dílem ze čtyř. Jedná se o původní, nezkrácené vydání, pouze s drobnými jazykovými a stylistickými úpravami. Postupně budou vydány i zbývající tři díl... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze. První díl. Přihlašte se a napište ho.
Za mě zajímavý exkurz do historie poprav v Čechách, mohlo by být pěkné téma pro filmové zpracování. Trošku těžší pro mě byl začátek, ale když si člověk zvykne na jazyk autora, už je to v pohodě. Vlastně by mě zajímalo do jaké míry je podle skutečnosti a naopak co je fikce. Pro mě osobně je spíš většina literární fikcí, ale to knize rozhodně neubírá na zajímavosti
Kniha Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze. První díl v seznamech
2004 | Paměti kata Mydláře |
2005 | Paměti katovské rodiny Mydlářů 1. Z magistra medicíny pacholkem katovým |
2011 | Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze |
1940 | Anna z Kunštátu |
1940 | Pád rodu Smiřických |
Zajímavý náhled do kousku naší historie z trochu jiné strany. Díky jakési verzi staročeštiny, v které jsou knihy psány, je to zase o kus zajímavější. I když pravda, 1-2 stránky mi vždy trvalo, než jsem se začetl, ale pak už to šlo samo. Příběhově takový průměr, ale moc hezky a celkem detailně popsány různé druhy mučení a poprav.