Paměti Kleopatry přehled
Margaret George
Historický román americké autorky líčí formou osobních zápisků život egyptské královny Kleopatry. V první osobě, počínaje nejstaršími vzpomínkami na slabou vládu jejího otce až po dobu, kdy sama stála v čele jedné z nejvelkolepějších říší starověku, zaznamenává události svého života na pergamenové svitky. Román vypráví o politických intrikách, ctižádosti a touze po moci, ale také o lásce a vášni. Zaznamenává příběh lásky k Caesarovi a po jeho smrti i vášnivý vztah k Marku Antoniovi, který se v konci této knihy teprve rozvíjí a bude obsahem dalšího dílu románu.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1999 , AlpressOriginální název:
Memoirs of Cleopatra, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti Kleopatry. Přihlašte se a napište ho.
U některých historických románů mám dojem, jako bych se přenesl časem tisíce let do minulosti, a tento je jeden z nich. Možná autorka všechna ta místa opravdu navštívila, možná má dar probouzet své literární postavy k životu, netuším. Každopádně má látku výborně nastudovanou, je historicky přesná, detailně popisuje osoby i události. Při čtení máte dojem, že čtete skutečný deník Kleopatry - vyprávění je velmi osobní, velmi zdlouhavé a hlavní hrdinka se vidí lepší než ve skutečnosti je.
"Teplo. Vítr. Tančící modrá voda a zvuk vln. Stále je vidím, slyším, cítím. Dokonce mohu cítit na rtech štiplavou chuť soli. Člun se lehce houpá a matka mě houpá také. Jsem v bezpečí, zahrnuta láskou. Vzpomínám si. Vzpomínám ... Říkají, že to není možné, že mi ještě nebyly ani tři roky, když se moje matka utopila v přístavu."
Přepadení Kleopatry piráty na cestě do Říma je fikce. Také je velmi pravděpodobné, že svého bratra Ptolemaia XIV. Kleopatra otrávila.
Kniha Paměti Kleopatry v seznamech
Oba díly moje srdcovka.To nejlepší co jsem o Kleopatře četla.