Pampeliškové víno přehled

Pampeliškové víno https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12620/bmid_pampeliskove-vino-U6m-12620.jpg 4 176 176

Autorovy vzpomínky na dětství jsou plné poetiky, metafor a fantazie. Léto r. 1928 v malém městečku ve státě Illinois je viděno očima dvanáctiletého chlapce. Tady se odehrávají závažné i malicherné problémy dospívání, uvědomování si vlastní existence, vyrovnávání se s realitou života a smrti uprostřed několikagenerační rodiny, přátel i typických figurek malého města. Půvabná, třebaže poněkud nostalgická knížka o dětství a o světě, který je nenávratně ztracený.... celý text

Literatura světová Povídky Biografie a memoáry
Vydáno: , Arcadia
Originální název:

Dandelion Wine , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pampeliškové víno. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

TheRaven
27.02.2024 3 z 5

Jízda na duze. Spousta nostalgie vylisované jak ty pampelišky a vydestilované do maximální možné koncentrace. Bezstarostné dětství, nekonečné letní dny a dospělost natahující své nenechavé pařáty. Je tu všechno, co máme rádi na Sem přichází něco zlého, Temném létě či Smrti před úsvitem, ale v takovém množství, že se to místy lepí spíš jako pampeliškový med. Postavy bez ohledu na věk či socioekonomický status nepřetržitě pronášejí duchaplné proslovy, které by se všechny do jednoho daly zarámovat jako citáty vyjadřující nějakou hlubokou životní pravdu. Snad i proto jednotlivé figurky poněkud ztrácejí na autenticitě, živosti, a působí spíše jako dokonalí, nelidští roboti z Bradburyho verze Stepfordských paniček. S Pampeliškovým létem se to má tak trochu jako s tím strojem na štěstí Lea Auffmanna. Západy slunce jsou krásné, ale nechcete na ně koukat celý den. Přesto je Pampeliškové víno vtipné, čtivé, kouzelné, poetické a hluboce pravdivé přinejmenším v tom, jak idealizovaně většina z nás na dětství vzpomíná. Nepochybuju, že se do Green Townu ještě někdy na jedno léto vrátím.

špulo
16.02.2024 5 z 5

Starodávny bradburyrest z mojej knižnice vyrovnaný. Kniha je poňatá ako súbor kapitol bez názvov s krátkymi prepojmi, ktoré vytvárajú dojem, že ide o román. Ide. Ale s autorským rukopisom a každá kapitola by sa dala považovať za samostatnú poviedku. Bradbury sa hrá s textom, tak ako sa decká kedysi hrali v lete s letom. Preto je najlepšie obdobie na čítanie tejto knihy zima. Zahreje vás, vleje pár slnečných lúčov do žíl a určite prinesie trošku vlastného spomínania na letné prázdniny, detstvo očarované všakovakými objavmi, dobrodružstvami či kamarátstvami z časov, keď bol svet o kúsok mladší. Eeeech, ja mám takú chuť fúknuť do páperia odkvitnutej púpavy... ;))


ZoeChaya
10.01.2024 5 z 5

Pro mě jde o knihu o životě. O tom pravém životě, který má smysl žít a prožívat do nejhlubších detailů. A každý si může zvolit, zda ho chce žít.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (35. týden)

23.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pampeliškové víno v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených229x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených31x
v Knihotéce128x
v Chystám se číst257x
v Chci si koupit65x
v dalších seznamech6x