Nedokončené příběhy přehled
J. R. R. Tolkien , Christopher Tolkien
Pán prstenů série
Nedokončené příběhy Númenoru a Středozemě jsou souborem vyprávění, jež pokrývají celé časové pásmo od prehistorických Starých časů Středozemě, detailně popisovaných v Silmarillionu, až po Válku o Prsten, jíž vrcholí trilogie Pána prstenů. Netvoří ucelený dějový proud, ale nabízí čtenáři ojedinělou možnost seznámit se s pozdějšími či podrobnějšími verzemi příběhů, s nimiž se již setkal v předchozích dílech, nahlédnout do procesu Tolkienovy tvorby a znalost již známých dějů obohatit o dosud nepublikovaná pojednání a zlomky vyprávění. "Ti, kterým se kniha líbí jen jako 'historický román' a 'neobjasněné pohledy' pro ně přispívají k literárnímu účinku, dodatky prostě nevezmou na vědomí a učiní dobře," napsal r. 1955 J. R. R. Tolkien o závěrečné části trilogie Pán prstenů. Nedokončené příběhy lze naopak doporučit těm, kteří si se zájmem přečtou Gandalfovo vyprávění o tom, jak se stalo, že poslal trpaslíky na slavný dýchánek u Bilba Pytlíka ve Dně pytle, fascinující líčení povstání Pána Vod Ulma z moře ve Vinyamaru nebo detailní popis Bitev u Brodů přes Želíz a vojenské organizace Rohanských jezdců. Obsáhlý svazek, zahrnující rovněž podrobnou verzi legendy o Túrinu Turambarovi, příběh Aldariona a Erendis, který se jako jediný zachoval z dob před Pádem Númenoru, či pojednání o Řádu čarodějů a palantírech, z autorovy pozůstalosti uspořádal a komentářem a poznámkami vybavil Tolkienův syn Christopher, který je také autorem rozsáhlého informativního rejstříku.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2003 , Mladá frontaOriginální název:
Unfinished Tales, 1980
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nedokončené příběhy. Přihlašte se a napište ho.
Nedokončené příběhy už z principu nejdou objektivně hodnotit. Jde o dílo určené vyloženě Tolkienovým fajnšmekrům, jelikož na způsob encyklopedických dodatků z Návratu krále mapuje samotný vývoj Tolkienových myšlenek o jeho neskutečně propracovaném světě. Jde o vyloženě fascinující knihu a při čtení pochopíte, proč je Tolkien tak uctívaný (právem). Nedokončené příběhy nedoporučuji, pokud jste nečetli Silmarillion, a pokud jste nečetli ani Pána prstenů, nebo dokonce ani Hobita, pak je nedoporučuji už vůbec. Jde o velmi náročnou četbu, ale každý tolkienolog si tam najde něco pro sebe - mě spíš vyhovoval Třetí věk, moc jsem si užila pojednání o čarodějích i palantírech a vysloveně jsem se bavila nad jednáním Gandalfa s Thorinem. Ale zaujaly mě i části o Galadriel nebo o námořníkově ženě.
Myslím si, že táto kniha je povinnosťou pre každého fanúšika Tolkiena. Nedokončené príbehy dopĺňajú Silmarillion. Nachádzajú sa tu príbehy z každého veku. Človek sa môže dozvedieť niečo viac o Rohane a Gondore. Hlavne o tom, ako vzniklo ich spojenectvo. Mnoho príbehov už vyšlo v samostatných knihách. Či sú to Hurínove deti, Pád Gondolinu, Beren a Lúthien. Tieto príbehy čitateľ môže preskočiť, pretože boli už niekoľkokrát prerozprávané v novších knihách. Samozrejme, sú tu aj zaujímavejšie príbehy. Hlavne spisy o palantíroch alebo vzťah Galadriel a Celeborna. Je to dobré doplnkové čítanie, ak máte v pláne pozerať seriál Pán prsteňov.
Poslední gambit, Kéž bys tu byl a další knižní novinky (46. týden)
12.11.2023
„Nejstarej se o dny, které jsi ještě neviděl. Dneška je až až.“
Kniha Nedokončené příběhy v seznamech
v Přečtených | 1 372x |
draci elfové magie trpaslíci čarodějnictví Středozem, Středozemě (Tolkien) fantasy hrdinská fantasy
Tato kniha je snad ještě více náročnější, než samotný Silmarillion, jelikož se jedná o dílo podobné vědecké práci, která popisuje skrze dodatky a poznámky podrobnosti o příbězích. Určitě je potřeba být skutečně zarytým fanouškem, který je zároveň i tak trochu tolkienolog a má mnohem větší povědomí o tomto světě. Bylo to dozajista náročné čtení, ale já hltal každou stránku a byl fascinován, jak propracované to vše je a zároveň obdivuji Christophera Tolkiena, že šel v otcových šlépějích a s velkým zápalem se snažil vysvětlit svět, který jeho otec stvořil.