Pan Sommer přehled
Patrick Süskind
Poetický příběh z dětství na venkově, v němž je konfrontován chlapec a jeho vnímání světa s postavou poutníka, štvance, který hledá klid.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1995 , AcademiaOriginální název:
Die Geschichte von Herr Sommer, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pan Sommer. Přihlašte se a napište ho.
„Ačkoliv se tedy o Sommerovi nevědělo celkem nic, dá se přece plným právem tvrdit, že pan Sommer byl tenkrát v celém kraji daleko nejznámějším mužem.“
Nostalgická vzpomínka z autorova dětství, na člověka, který byl nedílnou součástí světa, ve kterém jako kluk vyrůstal. Pan Sommer byl člověk, kterého každý znal, ale ve skutečnosti o něm nikdo nic nevědět. Autor sám se náhodou dozvěděl o trochu víc, ale uchoval si toto tajemství až do dospělosti, až do dne, kdy se rozhodl napsat tuto knihu.
Taký zvláštny krátky príbeh, ale neviem ako pocitovo....smutný? Vnímanie chlapca aj také veselé...no hra na klavír teda neviem.... :-) na druhej strane Sommer, to mi prišlo také smutné...
Kniha Pan Sommer v seznamech
To, že příběh vypráví chlapec a týká se jeho dětství, a to, že kniha je doprovázena krásnými ilustracemi Sempého, v člověku nabudí pocit, že jde o něco podobného jako Mikulášova vyprávění. Ale to by byl omyl, tohle jde pod povrch, do ponurých hlubin, postava pana Sommera je tak tragická, až je z toho jednomu úzko. Takže i když je příběh tak trochu neuspořádaný, spíš sousled několika situací, působí ve výsledku silně.
Co mě ale dokonale vytáčelo, že vydání je neuvěřitelně zprasené. Asi že divoká 90. léta? Ale je to nakladatelství Academia, proboha. Jenže dotyčná redaktorka byla buď úplně neschopná, nebo ten text ani neviděla. Takže mi dalo opravdu velkou práci soustředit se na obsah a pokud možno neregistrovat ty typografické zhovadilosti. Škoda, taková by to byla krásná knížka.