Pan Theodor Mundstock přehled

Pan Theodor Mundstock
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294209/bmid_pan-theodor-mundstock-ahj-294209.jpg 4 812 812

Autorův románový debut (1963) byl už ve své době oceňován jako mimořádný literární čin. Co hlavně upoutalo pozornost, byla originalita Fuksova životního názoru a způsob vyprávění. Až podivně působí titulní postava nenápadného, čestného, pasivního úředníka, lpícího na lidské důstojnosti a dobrotě a hledajícího postup, jak se ubránit a uniknout před blížícími se hrozbami. Osobitá je vypravěčova perspektiva, takže četba provokuje nejistotu, nakolik je realita absurdní a temná, nebo banální a obyčejná, a zvědavost, jestli je příběh bláhový a groteskní, nebo smutný. Ani nevíme, jestli román myslí na tísnivý obraz doby, anebo na docela osobní autorovu úzkost. Právě ze sugestivní tajuplnosti se rodila autorova sláva zasahující nejenom českou kulturu. Hned následovaly překlady do mnoha jazyků a dílo se tak obracelo k těm, kdo se trápili tragédií holokaustu a existenční nejistotou soudobého člověka. 2. vydání.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pan Theodor Mundstock. Přihlašte se a napište ho.

Tída
15.11.2024 5 z 5

Poslechnuto na ČRo, v hlavní roli pan Javorský a byla to jízda. Ta naléhavost, rozpolcenost, atmosféra strachu i v rádoby příjemných okamžicích. Jedna z mála věcí, kdy se mi rozhlasové zpracování zdá lepší než číst knihu.

dasa6360
04.11.2024 5 z 5

Příběh o lidské důstojnosti, o přežití, o obyčejném člověku, který se snaží najít smysl tam, kde už téměř žádný nezbývá, ale také o tom, jak nás dokáže zničit naše vlastní mysl, protože strach ze smrti může být leckdy mnohem trýznivější než smrt sama.

Zasloužených pět hvězd za psychologickou hloubku, téměř hmatatelnou atmosféru strachu a úzkosti, mistrovské jazykové zpracování, nadčasové téma a schopnost probudit ve čtenáři upřímný soucit. I po dlouhé době ve mně kniha stále rezonuje, a tak ji zaslouženě řadím na poličku Doporučuji.

ZuzanaK.
23.10.2024 5 z 5

L. Fuks opět skvělý.
Já tentokrát slyšela v brilanstním zpracování na ČRo. Díky V. Javorskému má kniha mnohem naléhavější, stísňující vyzvnění než když jsem ji před lety četla sama a i tehdy to byl silný zážitel.

Připravované knižní novinky (31. 8. - 7. 9.)

29.08.2015

Kniha Pan Theodor Mundstock v seznamech