Pan Wolodyjowski přehled
Henryk Sienkiewicz
3. díl trilogie: Rytíř Wolodyjowski nachází své štěstí, svou Bašku....
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1965 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
Pan Wołodyjowski, 1888
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pan Wolodyjowski. Přihlašte se a napište ho.
Posledný kus z trojice luxusných románov, tento zasadený do časov poľsko-tureckej vojny, obrany Rzeczpospolitej. Posledný príbeh, ktorý vzdáva poklonu odvážnemu husárovi z čistým srdcom, oddanému svojej krajine. Ako pri všetkých Sienkiewiczových dielach, ani tu nechýba poriadna dávka národnej hrdosti, kresťanstva, odvahy. Ak by som mal hodnotiť celú trilógiu, napíšem len "dokonalé a nadčasové"!!! Pri kvante kníh, ktoré máme teraz k dispozícii, tento skvost si určite prečítam ešte aspoň raz.
První díly jsem četla kdysi dávno a protože jsem Sienkiewicze dlouho nečetla, těšila jsem se jako malá. No ale nadšení se nekonalo, možná protože už si nepamatuji souvislosti nebo že už téma mě tolik nezajímá.
Kniha Pan Wolodyjowski v seznamech
1990 | Quo vadis |
1988 | Pouští a pralesem |
1986 | Ohněm a mečem |
1988 | Potopa |
1995 | Pan Wolodyjowski |
(SPOILER) Osudy romantických hrdinů polské historie pokračují ve třetí, závěrečné, knize, ve které se děj soustředí na asi nejpopulárnější postavu celé Sienkiewiczovy Historické trilogie, na pana Wołodyjowského. Malý plukovník a jeho přátelé musí, po ukrajinském a švédském nepříteli, čelit mocnému útoku Tatarů a Turků. Román na historickém a dobrodružném pozadí opět vypráví příběh velké lásky. Nejprve je to příběh samotného Wołodyjowského, který o jednu lásku přišel a posléze k manželce nové cestu nalezl. V druhé polovině pak sledujeme příběh lásky a pomsty mladého šlechtice Nowowiejského a jeho nepřítele Azji, který je synem Tuhaj Beje, známého z prvního dílu trilogie. Sám titulní hrdina si rodinný život dlouho neužil a jeho hrdinskou smrtí při obraně ukrajinského Kamence celá trilogie končí. Stejně jako předešlé díly jsem si i tento při poslechu užil v polském originále tentokrát v podání skvělého Janusze Gajose.