Panenka, která řekla ne! přehled
Galina Valkova
kniha má podtitul " Novodobé otrokyně ve světě prostituce" Když bylo Galině Valkové osmnáct let, byla unesena z diskotéky, kam ji pozvala kamarádka, s níž se nedávno předtím seznámila. Ocitla se v zajetí romského klanu Igovů, mafiánů, žijících v zchudlém Bulharsku devadesátých let životem boháčů, kteří si mohou všechno dovolit. Tento klan, korupcí propojený s místní policií, jehož nitky vedou až k vládním špičkám a jehož rodinní příslušníci přitom oficiálně využívají sociální podporu, se ve skutečnosti živí kuplířstvím, vymáháním výpalného a prodejem dívek určených k prostituci.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2008 , VyšehradOriginální název:
Une Poupée, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panenka, která řekla ne!. Přihlašte se a napište ho.
Mohla mít obyčený život v obyčejné zemi, vdát se, porodit děti. A jen proto, že byla hezká, si ji vyhlédli. Nedovedu si představit tu bezmoc dělat to co ti přikážou, nechat si líbit všechny ty věci, které byly v knížce napsané. Stokrát opakovaná lež se nakonec stane pravdou a dostane se ti pod kůži tak, že už toho života nemůžeš nechat i když jsi svobodná. Jen ta ohromná vůle a síla tě přiměje začít žít jinak. Neuvěřitelně čtivě napsaná knížka o tématu, které je profláklé a přeci pokaždé jinak napsané.
Četla jsem více už takovýchto knih, ale tuto bych stylem vyprávění zařadila spíše do průměru. Samozřejmě je strašné co se může v moderní době stále dít. Je mi líto všech dívek, které něčím podobným musela projít.
Kniha stojí za přečtení, aspoň jsem si uvědomila, že do Bulharska a zemí jemu podobných se určitě netoužím podívat.
Kniha Panenka, která řekla ne! v seznamech
Příběh, ze kterého až mrazí. Je příšerné, že se něco takového děje a číst o tom je masakr. Obdivuju autorku, že byla tak silná, aby promluvila o svém příběhu.