Paní Bovaryová přehled

Paní Bovaryová
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292352/bmid_pani-bovaryova-PFc-292352.jpg 4 1973 1973

Když si Emma brala Charlese Bovaryho, očekávala život plný luxusu a vzrušení, o jakém čítávala v romantických knížkách. Realita je tomu snu na hony vzdálená - Charles je obyčejný a nepříliš nadaný vesnický doktor a provinční život nepřináší zdaleka tolik vzrušení, kolik čekala. V cestě za svými sny si najde milence a začne život vysoko nad své finanční možnosti, čímž se vydá na sebezničující cestu plnou lží a utrpení. Gustav Flaubert si svým románem Paní Bovaryová z roku 1857 vysloužil okamžité uznání čtenářů i kritiky, dostal se kvůli němu ale i před soud kvůli údajné obscénnosti díla. Román je dodnes považován z ajedno z největších děl francouzské i světové literatury a za základní kámen literárního realismu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond

Madame Bovary, 1857

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paní Bovaryová. Přihlašte se a napište ho.

Lenosh
02.12.2024 2 z 5

Kniha je napsaná fakt dobře, jen ta neskutečně sobecká hlavní hrdinka byla děsně otravná. Život nebyl podle jejího očekávání a trpět museli všichni její nejbližší, hlavně její dítě. Asi nejsem tak přehnaně romantická a spokojím se s tím, co mám. Proto paní Bovary nerozumím. Dvě hvězdy jsou až moc dobré hodnocení :-).

1Klárka1
29.11.2024 3.5 z 5

Keď som sa rozhodla prečítať si knihu "Pani Bovaryová", mala som na pamäti, že by som chcela najskôr poznať literárny predobraz predtým, než si pozriem film. Avšak, musím priznať, že ma kniha nijako zvlášť nezaujala. Hlavná postava, Emma Bovaryová, ma síce oslovila svojou túžbou po romantike a vzrušení, ale jej osud sa mi zdál skôr tragický než fascinujúci. Čítanie sa pre mňa stalo skôr povinnosťou než potešením. Flaubertov jazyk je síce majstrovský, no príbeh mi pripadal zdĺhavý a menej pútavý, než som očakávala. Napriek tomu som bola zvedavá, ako sa táto literárna klasika prenesie do filmového spracovania. Kniha ma síce neoslovila tak, ako by som si priala, ale nakoniec som rada, že som si ju prečítala aspoň kvôli získaniu kontextu k filmu.

CD4+Lymfocyt
25.11.2024 4 z 5

Při prvním čtení jsem knihu odložil po několika stránkách - nijak zvlášť mne příběh neoslovil a měl jsem v tu chvíli lepší věci na práci (začátek knížky je opravdu pomalejší). Po roce jsem přecijen knihu opět spatřil ve své knihovně a dal jí druhou šanci - nejlepší, co jsem mohl udělat. Nevím, jestli jsem za ten rok nějak vyspěl nebo jsem zrovna jen chytl takovou náladu, ale kniha se prakticky od začátku četla sama. Postavám jsem rozuměl, děj jsem hltal a celkově jsem se na konci dne cítil sám se sebou spokojený. Tak snad můj život nedopadne stejně, jako tento knižní...

Sezona pomsty, Vyrytá znamení a další knižní novinky (47. týden)

17.11.2024

Gothikana, Divoká Aljaška a další knižní novinky (34. týden)

18.08.2024

Noc na Karlštejně, Skřítkové, Gigul a celkem 22 nově přidaných eknih zdarma

19.04.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Túži za láskou ako kapor na kuchynskom stole za vodou.

Mal vždy veľkú fantáziu, keď išlo o jeho záujmy.

Povinnosť, to znamená cítiť, čo je veľké, zbožňovať, čo je krásne, a nie prijímať všetky konvencie spoločnosti so všetkými hanebnosťami, ktoré nám vnucuje.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Paní Bovaryová v seznamech

v Přečtených3 310x