Paní Bovaryová přehled
Gustave Flaubert
Paní Bovaryová je realistický román z roku 1857 a jedná se o první autorovo dílo. Flaubertovou inspirací k napsání knihy byla zmínka v tehdejších novinách o ženě venkovského lékaře, která se otrávila, a jejímuž skonu předcházelo manželské drama. Hlavní hrdinkou románu je Ema Bovaryová, která si za muže vezme venkovského lékaře, a do manželství vstupuje se spoustou ideálů, které načerpala především četbou romantických knih. Postupem času zjišťuje, že její romantické představy jsou velmi vzdálené od skutečného života. Emě se podaří najít vášeň a lásku, kterou si vysnila, v náručí milenců, ale její potěšení z milenecké lásky je krátkodobé a má za následek tragické vyústění.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , Audioteka , BookmediaOriginální název:
Madame Bovary, 1857
Interpreti: Valerie Zawadská
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paní Bovaryová. Přihlašte se a napište ho.
Ač kniha vznikla v polovině 18. století je dodnes aktuální. Já osobně jsem se sice do Emy neuměla vcítit a vlastně mi její osobnost dost lezla na nervy, nicméně to neznamená, že se mi kniha nelíbila. Naopak byla jsem mile překvapena. Postavy byly autentické a jejich směřování bylo přirozené.
Kniha je napsaná fakt dobře, jen ta neskutečně sobecká hlavní hrdinka byla děsně otravná. Život nebyl podle jejího očekávání a trpět museli všichni její nejbližší, hlavně její dítě. Asi nejsem tak přehnaně romantická a spokojím se s tím, co mám. Proto paní Bovary nerozumím. Dvě hvězdy jsou až moc dobré hodnocení :-).
Sezona pomsty, Vyrytá znamení a další knižní novinky (47. týden)
17.11.2024
Gothikana, Divoká Aljaška a další knižní novinky (34. týden)
18.08.2024
Noc na Karlštejně, Skřítkové, Gigul a celkem 22 nově přidaných eknih zdarma
19.04.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Túži za láskou ako kapor na kuchynskom stole za vodou.“
„Mal vždy veľkú fantáziu, keď išlo o jeho záujmy.“
„Povinnosť, to znamená cítiť, čo je veľké, zbožňovať, čo je krásne, a nie prijímať všetky konvencie spoločnosti so všetkými hanebnosťami, ktoré nám vnucuje.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Paní Bovaryová v seznamech
v Přečtených | 3 323x |
v Mé knihovně | 1 087x |
nevěra ženy 19. století zfilmováno Francie francouzská literatura manželství manipulace (psychologie) manželská krize rozhlasové zpracováníAutorovy další knížky
1973 | Paní Bovaryová |
1959 | Citová výchova |
1920 | Salambo |
2004 | Byli jednou dva písaři |
1929 | Pokušení svatého Antonína |
Dlouhé popisy evokují poklidnou atmosféru venkova skýtajícího letmým pohledem jen málo rozptýlení. Zdařile jsou vykresleny sny mladé Emy, tak podobné snům většiny dívek. S nimi v mysli je někdy těžké přijmout realitu všedního života a najít spokojenost s málem. Cesta za prchavým štěstím, kterou si Ema zvolila, však také není uspokojivou náplní života.