Pankrác Budecius, kantor přehled

Pankrác Budecius, kantor
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25268/pankrac-budecius-kan-25268.jpg 3 46 46

Jedná se výjimečné dílo Antonína Sovy, který je znám především svou básnickou tvorbou. Žánrem se jedná o quasilegendu [čti kvazilegendu] - tedy vlastně povídku, která má vypadat jako legenda, ale legendou není, protože hrdina je smyšlenou postavou. Legendy jsou nadto o životě svatých a významných osobností. Knihu psal Sova v době, kdy již byl vážně nemocen (částečně ochrnutý) a vzpomínal (jako mnoho jiných spisovatelů v těžkých chvílích života) na své dětství a svůj rodný kraj. Zatímco například Božena Němcová v Babičce vzpomíná na své dětství v kontextu se členy své rodiny a sousedy, Sova vytvořil postavu kantora Budeciuse, kterého postavil do prostředí mu velmi dobře známém. zdroj: http://ld.johanesville.net/sova/dilo... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pankrác Budecius, kantor. Přihlašte se a napište ho.

Bonda
dnes 5 z 5

Skvělá psychologická novela. Úchvatné pasáž s démonickým snem brnkne na strunu singerovskou či snad i klimovskou... jinak jde o realistický portrét nevšedního, ale uvěřitelného a sympatického charakteru. Není příjemné číst o tom, jak někdo žije po celý život v podrobeni a bez základních práv. Vrchnost měla nad schopným, ale neprůbojným a nesebevědomým intelektuálem Budeciem takřka neomezenou moc. Ráda bych si přečetla něco o právním postavení venkovského učitele v 18. a 19. století.

IHT
15.07.2024 3 z 5

pribeh ponekud roztristeny, preskakujici z jedne roviny do druhe - chvili frivolni, chvili pateticky, chvili jimavy. Zadna postava prilis sympaticka nebyla. Ale zpracovani CRo s Karlem Hogerem to zajimave sladilo.

Karolína18
01.07.2024 3 z 5

Myslím si, že kdyby bylo dílo delší, mělo by větší potenciál, je tam spoustu nedořečeno, nerozvinuto. Ale četlo se to skoro samo. Mám ráda starší díla, jsou laděná úplně jinak než současná literatura a baví mě jejich slovník. Konec nebyl podle mého gusta, ale tak nějak k dílu patřil. Trochu mi tam neseděli sexuální narážky, ale dají se odpustit.

Kniha Pankrác Budecius, kantor v seznamech

v Mé knihovně20x