Panoptikum starých kriminálních příběhů přehled
Jiří Marek (p)
Panoptikum série
1. díl >
Soubor sedmnácti kriminálních příběhů (autor se brání obvyklému názvu "povídka") z doby první republiky, napsaných na základě skutečných událostí, které se kdysi staly senzacemi. Kniha, která jakoby v mnohém navazovala na dva známé soubory Čapkových detektivních povídek; je v nich podobná lidská chápavost a laskavost, vtip, humor a dar živého slova. Autor o knize říká: "Tato kniha chce ukázat, jak pomalu a těžce (a často jenom za přispění náhody) sena světě rodí spravedlnost. A oslavit ty, co jí sloužili: trochu strejcovské detektivy a policejní rady dávných dob, kteří si samozřejmě nikdy nebyli vědomi, jak vznešené věci slouží, a nepovažovali svou službu za hrdinství, ale pragmatikální povinnost."... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Panoptikum starých kriminálních příběhů. Přihlašte se a napište ho.
Neměla jsem o knížkách ani tušení, dokud mi ji manžel nedonesl z knihobudky. Milé a hřejivé překvapení. Tématiku, styl psaní, dobu, ve které se příběhy odehrávají a dobovou právní úpravu prostě miluji a u knízky jsem si odpočinula. Pohlazení po duši. Další dva díly už jsou na cestě :)
Kniha Panoptikum starých kriminálních příběhů v seznamech
v Mé knihovně | 142x |
1968 | Panoptikum starých kriminálních příběhů |
1981 | Panoptikum Města pražského |
1974 | Panoptikum hříšných lidí |
2001 | Můj strýc Odysseus |
1984 | Panoptikum |
Miluju příběhy pana Marka a tady jsem si to opravdu užila. Knihu jsem četla před dlouhými lety a teď se k ní vrátila díky audioknize a skvělému zpracování a interpretaci.
Je skvělé, když posloucháte s téměř neustálým úsměvem na tváři a vzpomínáte na úžasný seriál a herecké výkony našich tehdejších jedniček filmového plátna.
Příběhy popisují tu pravou českou náturu stejně jako Švejk nebo Čapkovy Kapsy, stejný český humor a pražské čtvrti a jejich povedené osůbky.
Ubrala jsem půjĺ hvězdičky za asi dva příběhy, které mě tolik nenadchly, ale jinak z celého srdce doporučuji a věřím, že vyjdou i další díly jako audio.