Papež František: Rozhovor s Jorgem Bergogliem přehled
Jorge Mario Bergoglio , Sergio Rubín , Francesca Ambrogetti
Knižní rozhovor představuje současného papeže Františka v době, kdy byl ještě buenosaireským kardinálem. Je z něj patrné, že názory a postoje, kterými jako papež oslovil celý svět, zastával už mnohem dříve a že neodlučitelně patří k jeho osobnosti. Vedle vzpomínek na dětství a mládí hovoří Jorge Bergoglio velmi otevřeně o svém pohledu na poslání církve v moderním světě, o svém jednání v době vojenské diktatury v Argentině, vyjadřuje se k otázkám utrpení, viny i odpuštění, stejně jako mluví o naději a výzvách budoucnosti. Rozhovor, který s ním vedli novináři Sergio Rubín a Francesca Ambrogetti, překvapí svou laskavostí, spontánností, ale i hloubkou a jednoznačností určitých postojů a ukazuje mravní i hodnotovou integritu současného papeže.... celý text
Náboženství Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2013 , PortálOriginální název:
El Papa Francisco: Conversaciones Con Jorge Bergoglio, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Papež František: Rozhovor s Jorgem Bergogliem. Přihlašte se a napište ho.
Príjemný rozhovor s príjemným človekom. Ale nie s pápežom – to treba podotknúť, aby čitateľ nebol sklamaný. Koho však zaujíma, ako pápež František uvažoval a žil, keď bol ešte „len“ buenosaireský kardinál, ten si príde na svoje. Osobne ma kapitoly o Argentíne, tamojšom spoločenskom a cirkevnom dianí a pod. skôr odrádzali a nudili, viac ma zaujali časti venované osobe a životu Jorgeho Bergoglia či životu Cirkvi všeobecne, ale to je vec gusta. Asi najkrajšie a najsilnejšie boli pre mňa (hoci letmé) úvahy o odpustení – jedny z najkrajších, s akými som sa v rámci duchovnej literatúry stretla.
Velmi příjemný a čtivý rozhovor - nejzajímavější byly právě pasáže z jeho působení jako arcibiskupa v Buenos Aires a z období vlády vojenské junty; to bylo i to co mne zaujalo působivě zpracované ve filmu Dva papežové (a uznávám, že se film od vlastních vzpomínek příliš neliší). Literární Dodatek už je příjemná třešnička na dortu.
Kniha Papež František: Rozhovor s Jorgem Bergogliem v seznamech
Rozhovor s pápežom. Témy neboli nijako zaujímavé. Našlo sa pár zaujímavých otázok, ale väčšinou som to len prelistoval.