Papežství a fenomén ultramontanismu v českých zemích přehled

Papežství a fenomén ultramontanismu v českých zemích
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409215/bmid_papezstvi-a-fenomen-ultramontanismu-GEj-409215.jpeg 5 1 1

Kniha - stejně jako ilustrace na její obálce - ukazuje, že věkovitá instituce papežství byla i v nedávné minulosti pro jedny ochranou a útočištěm před bouřemi moderního světa, pro druhé pak výrazem zastaralé instituce bránící pokroku. Toto napětí vyjadřuje ve svérázné umělecké zkratce i reprodukovaná iluminace pražských benediktinek ke svátku sv. Petra a Pavla z r. 1904: „koráb církve“ řídí Petrův nástupce Pius X., který je však atakován symbolickou flotilou nepřátelských člunů: pyšným racionalismem, francouzskou revolucí, tehdejší světskou mocí, Martinem Lutherem, svobodnými zednáři a dokonce i čertíkem začteným do liberálního vídeňského deníku Neue Freie Presse… Obě krajní pozice se však v 19. a první polovině 20. století značně vyvíjely, vzájemně ovlivňovaly, a i v českých zemích plnily funkci specifických kulturních kódů, do značné míry působících i v dnešní době. Tzv. ultramontanismus byl totiž důležitým fenoménem v procesu vytváření moderních evropských společností. Byl projevem nezanedbatelného vlivu římského papeže i „za horami“ (ultra montes, tedy za Alpami). Kniha soustavně analyzuje obraz papeže ve zdejším českém i německém jazykovém prostředí, a to jak v katolické církvi, tak v nekatolickém a občanském prostředí vůbec. Nezapomíná ani na související náboženské, kulturní a politické transfery se sousedy ve střední Evropě.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Papežství a fenomén ultramontanismu v českých zemích. Přihlašte se a napište ho.

Anjin
25.09.2019 5 z 5

Konečně pokus o nějakou syntézu témat sekularizace, politický katolicismus, ultramontanismus apod. Alespoň já mám totiž pocit, že dosavadní bádání v této oblasti je u nás mimořádně roztříštěné a je o něm publikováno spíše formou článků, resp. jejich sborníků (s čestnými výjimkami, zejména třeba doc. Šebka). Což je na jednu stranu pochopitelné, vzhledem k rozsáhlosti tématu, na druhou to svědčí o značné schématičnosti pojímání dané problematiky (viz např. Hanuš). Tím je zasažena i tato kniha, vždyť každý příspěvek píše někdo jiný, čehož průvodním jevem je i to, že téma spojuje jednotlivé části spíše druhotně. Ovšem vzhledem ke slušném rozsahu většiny příspěvků už umožňuje poměrně systematický vhled do tématu. Vyzvednout musím zejména dvě kapitoly, které psal dr. Velek.

Kniha Papežství a fenomén ultramontanismu v českých zemích v seznamech