Pařížská neviňátka přehled

Pařížská neviňátka
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146918/parizska-nevinatka-146918.jpg 4 6 6

Román z Paříže roku 1944 vypráví o dobrodružství party čtyř pařížských kluků, kteří přes úsměvné kousky neztrácejí bezelstnost a cit pro spravedlnost.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad

Les innocents de Paris, 1944

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pařížská neviňátka. Přihlašte se a napište ho.

BabaJaga11
07.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Na knížku jsem se moc těšila a jak už to bývá, byla jsem lehounce zklamána. Děj mi připadal spletitý a místy obtížně pochopitelný, asi jako když zaslechnete vyprávění, které se týká lidí, jež neznáte, a můžete se jen dohadovat, co znamenají některé narážky. Prostě připadala jsem si při čtení jako někdo, kdo nebyl přijat do úzkého klubu zasvěcených. Asi k tomu přispíval i fakt, že není úplně jasné, v jakém období se děj odehrával. Z některých poznámek to ukazovalo na období druhé světové války, nebo roky těsně po ní, ale jistá si nejsem.

Na druhé straně, ti raubíři mi nakonec přirostli k srdci. Asi jako starému vrátnému a hlídači, který má za úkol dohlížet na pořádek v jednom z pařížských parků, kluci se však rozhodnou uspořádat v něm bitvu proti chlapcům z bohatých rodin. Z toho, do čeho se šestice kamarádů – Cyprian, Martin, Prcek, Fifi, Lancelot a Milord – pouští, jde občas mráz po zádech (putování podzemím, Fifiho noc ve vězení), občas to vyloudí úsměv na tváři (plavba po řece a Prckova návštěva zařízení pro seniory). Konec je bohužel smutný. Nakonec hodnotím čtyřmi hvězdičkami – dopomohla k tomu atmosféra románu, která je sice vesměs veselá, ale zároveň dává nahlédnout do závažných společenských otázek.

milan3144
25.08.2020 5 z 5

Při čtení jsem se neubránil vzpomínkám na své dětství, kdy myš byla pouze malým zvířátkem a ničím jiným a slova monitor a klávesnice přítomna jen snad ve sci-fi. Sice jsem ho prožíval mnohem později ale i tak. Kniha je o partě kluků prožívající svá pařížská dobrodružství díky tomu, že trávili svůj volný čas venku a měli svou vlastní fantasii, která jim dokázala zprostředkovat mnoho úžasných zážitků. Trochu mi to připomínalo Kaplického Banditu, Paťaru a spol.
Pěkných a nezakrývám že i nostalgických pět hvězd.

babicka_amalka
18.02.2017 5 z 5