Pasačka koz aneb Návrat marnotratné dcery přehled
Jorge Amado

Rozsáhlá románová freska je humorným pohledem na poměry zapadlého brazilského městečka. Do tohoto městečka na severu Brazílie přijíždí po 26 letech žena, kterou kdysi otec v mládí vyhnal pro nemravný život. Už jí odpustil, protože jej i své sestry finančně podporuje a je považována za bohatou a váženou ženu. Další událostí, která rozvíří poklidnou hladinu života je připravovaná stavba chemické továrny. Tato stavba a očekávaný turistický ruch mají pozvednout městečko. Když se však ukáže, že továrna by zamořila okolí a zničila život v moři, reagují obyvatelé svérázným způsobem. Rovněž zjistí, že bohatství rodačky má choulostivý charakter.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1983 , SvobodaOriginální název:
Tieta do Agreste, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pasačka koz aneb Návrat marnotratné dcery. Přihlašte se a napište ho.

První Amadův román se v mé knihovně objevil ani nevím odkud. Prostě tam byl a já si ho jednou přečetl. A bavil mě. Na druhý jsem narazil v knihovně při výprodeji a bavil mě ještě více. Při výprodeji v místní knihovně jsem už bral každou knihu s jeho jménem. A tahle je naprosto výborná. Formou i obsahem velmi květnatý příběh z jihoamerického maloměsta druhé půle 60. let, v němž Amado prolíná dramatický román, komedii, romanci, satiru, velmi jiskrnou erotiku, ironii, politiku, sociální kritiku i ekologii. Moc nemám rád, když si dílo (nebo autor jeho prostřednictvím) povídá přímo s odběratelem (čtenářem, divákem), ale tady je to skvělá součást příběhu. Obsahem výborná, formou naprosto skvělá kniha. Amado si mě dokázal získat hodně rychle.

Amado, Amado..jak dokážeš vtáhnout do dějě ! málem bych ti odpoustila i to nekonečné opakování různých přívlastků..co ale nemůžu odpoustit tomuto mistrovi slova a atmosféry, jsou ty neustálé kozy, kozičky, kozlíci...a jediné, co je v hlavách občasnů Agreste, je sex, sex a zas jen sex. S kozou, kozlem, dvou či čtyřnohými..asi jim to teplo leze na mozek či co.
Po pomalém a rozvláčném popisu Tietina návratu do Agreste mi i konec přišel velmi rychlý a uspěchaný. Tieta byla velice svéráznou figurkou, jak ostatně Amadovi hrdinové bývají. Akorát ty rodinné, velmi křehké a blízké (jak jinak je kulantně nazvat, žeano) vztahy si mohl odpustit. Jak kdyby tam těch bab bylo málo. Zrovna Tieta musí koukat pod noční košile a hledat tam "nohy od stolu" - musím citovat autora ;)
Pěkné a povedené dílko. Městečko a jeho lidičkové jako na dlani. Jejich dobré i špatné vlastnosti, pozitiva i chyby. Charaktery pestrobarevné. Kus ekologie, chamtivosti, korupce, jak už to v tom světě chodí. Každý si najde svého oblíbence.
A přiznejte se - kdo z vás by nechtěl na dovolenou do Mangue Seco ?
Kniha Pasačka koz aneb Návrat marnotratné dcery v seznamech
v Mé knihovně | 38x |
humor brazilská literatura venkov rodinné vztahy Brazílie venkovské romány společenské romány pastevectvíAutorovy další knížky
1960 | ![]() |
1976 | ![]() |
1983 | ![]() |
1983 | ![]() |
2000 | ![]() |
Strašná bichle s malými písmenky. Ale vtipný, zajímavě psaný, do příběhu vstupuje autor se svými vsuvkami k textu. Ke konci mě nadšení opustilo, mohlo to být klidně kratší. Děj trochu zpomalený, ostatně stejně jako život na brazilském venkově.