Pátý rozměr přehled
Konrad Fiałkowski
Deset povídek z žánrové sféry science fiction představuje odvážné výlety do krajiny obrazotvornosti, kde platí lidskému poznání rozkrytější, fantastickými možnostmi oplývající přírodní zákony a omezující rozměry času a prostoru nejsou nepřekonatelné. Spisovatel těží z napětí dobrodružných zápletek, jež jsou způsobeny střetáním člověka s mechanismy, které sám vytvořil. V těchto obrazech příštích potencí civilizace však autora zajímá především postavení člověka a jeho schopnosti vyrovnat se se svými výtvory.. 23-048-71... celý text
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 1971 , Mladá frontaOriginální název:
Poprzez piąty wymiar, 1969
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pátý rozměr. Přihlašte se a napište ho.
Kniha povídek, které mne příliš nezaujaly. Veskrze jde o podobná témata a jednotlivé povídky tak nějak splývají. Nejlepší je schematický Biohazard aneb „šílených vědců není nikdy dost“ a nejhorší Druh homo sapiens aneb „když kopie zkopíruje kopii, vznikne kapie“.
Až teď vidím, že je starší než já! Pro mě taky jedna z prvních scifáren. Úžasná atmosféra, kterou si doteď pamatuju. Kolik se toho dá na malém prostoru povídek. Sakra dobrá.
Kniha Pátý rozměr v seznamech
polská literatura sci-fi povídky polské povídky
Část díla
- Biohazard 1968
- Clapeirovo vlákno 1968
- Druh homo sapiens 1965
- Elektronkový medvídek 1967
- Jeho první tvář 1967
Deset určitě nadprůměrných povídek polského autora sci-fi, který bohužel českému čtenáři není příliš známý. Čtivě napsané příběhy se zajímavými nápady nesporně přináší řadu námětů, které nás přimějí k hlubšímu zamyšlení. Všechny povídky (napsané v letech 1963-1968) mají kvalitativně velmi solidní a vyrovnanou úroveň a nenajdeme zde žádnou vyloženě slabou. Pro fanoušky sci-fi stojí za to se s tvorbou tohoto spisovatele seznámit.