Pět neděl v balónu přehled

Pět neděl v balónu
https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58321/bmid_pet-nedel-v-balonu.jpg 4 1061 1061

Román vypráví o dobrodružné výpravě doktora Fergussona, který se svým přítelem Richardem Kennedym a sluhou Joem Wilsonem podnikli výzkumnou cestu řiditelným balónem Viktoria (balón byl vybaven zařízením umožňujícím libovolný vzestup a sestup, a tak mohl vzduchoplavec využívat větrů vanoucích v různých výškách rozdílným směrem) nad pevninou tehdy ještě neprobádané Afriky. Po startu ze Zanzibaru prožili mnohá dobrodružství s africkým obyvatelstvem, bojovali se zvířaty i s přírodními živly, prozkoumali prameny Nilu a překonávali různé obtíže a nebezpečí.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Cinq semaines en ballon, 1863


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět neděl v balónu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (155)

Ministr
06.10.2024 4 z 5

Nebudu lhát, prvni třetinu, možná i polovinu knihy jsem umíral nudou a prokousával se tím dost na sílu. Je to samá zeměpisná šířka, názvy, který mně nic moc neřekly, a to mám zeměpis rád. V druhé půlce se ale děj rozjede naplno a zase je to ta Verneovka, kterou člověk nemůže odložit. Scéna s nedostatkem vody je až naturalisticky hororová. Takže i když první půlka je nuda, tak druhá to fakt vynahradí a čtenáře skvěle odmění.

Hradčiatko
20.08.2024 4 z 5

Spomínam si úplne jasne, že svojho času to bola moja úplne prvá Verneovka, ktorú mi čítala mamka nahlas, keď som bola v štvrtej triede a dostala som kiahne, musela ležať mesiac doma a už mi z toho slušne hrabalo, mala som prečítané všetko veku prístupné :D Možno to bolo miestami zložité a niečo zatienené horúčkou a svrbením tých kiahňových vyrážok, ale mám na ňu krásne spomienky, lebo už nikdy potom mi mama nič nahlas nečítala (logicky, bola som veľká a poriadny knihomoľ aj sama)... :)


Samvěd
08.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Na tu dobu až pozoruhodně sepsaný sci-fi cestopis Joea, jeho pána Fergussona a lovce Dicka. Balon, s nímž se na tuto dlouhou objevnou cestu vydali, je velmi zajímavě vymyšlený a popsaný. Při výpravě zažili a viděli mnohé nezvyklé výjevy (fata morgana, útok zlomyslného ptactva apod.), našli obrovské ložisko zlaté rudy, pro něž se chamtivý Joe chtěl vrátit, a dokonce přemýšleli o založení ,,vlastní dynastie" Robinsonů. Nakonec zažili i pád balonu a ocitli se na pokraji zániku, avšak díky vytrvalosti nakonec dosáhli svého cílu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pět neděl v balónu v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených1 684x
ve Čtenářské výzvě301x
v Doporučených73x
v Knihotéce665x
v Chystám se číst183x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech14x